Europese Unie (EU)
Regulatie

Europese Unie verscherpt toezicht op crypto transacties

De Europese Unie heeft besloten om contante aankopen van cryptomunten te beperken tot €10.000 en te zorgen voor meer controle op crypto transacties boven de €1.000. De commissie maakte dit bekend op 7 december. Het verklaarde dat het deel uitmaakte van de inspanningen om het witwassen van geld te voorkomen.

Nieuwe regel tegen mazen in de wet

De Tsjechische minister van Financiën Zbyněk Stanjura zei dat het hun bedoeling is om deze mazen verder te dichten en nog strengere regels toe te passen in alle EU-lidstaten. Grote contante betalingen van meer dan €10.000 worden onmogelijk. Ook anoniem blijven bij het kopen of verkopen van cryptocurrencies zal veel moeilijker worden.

De nieuwe regels vereisen dat crypto-asset service providers (CASP’s) due diligence uitvoeren bij klanten die transacties van meer dan €1000 uitvoeren. Van self-hosted wallets wordt verwacht dat ze hun risicobeperkende maatregelen zullen verhogen vanwege de komst van CASP’s.

De EU gebruikt daarnaast het landenclassificatiesysteem van de Financial Action Task Force (FATF) om het witwasrisico in elke lidstaat te bepalen.

Welke invloed heeft dit op DeFi?

Het is onduidelijk hoe de nieuwe vereisten zullen worden geïmplementeerd, omdat anonimiteit een integraal onderdeel is van de DeFi-ruimte. Er wordt echter verwacht dat de regels wel degelijk invloed zullen hebben.

Regelgevers richten zich waarschijnlijk op ontwikkelaars van het DeFi-platform. Dat heeft mogelijk geen gevolgen als de entiteit niet in Europa is gevestigd en ervoor kiest om niet mee te werken. Het kan nog moeilijker zijn als een centrale entiteit het DeFi-protocol niet beheert of als het onmogelijk is om het cryptobedrijf erachter te identificeren.

Rapport over DeFi in opdracht van de EU

Er wordt momenteel gekeken naar de risico’s van DeFi en de regulatie van de sector. Enkele maanden geleden heeft de Europese Centrale Bank een onderzoek laten uitvoeren. In de studie werd aanbevolen dat de DeFi-regelgeving betrekking moet hebben op DAO’s, platformontwikkelaars en houders van governance-tokens.

Een dergelijke stap zou de groei van de DeFi-sector in Europa kunnen beïnvloeden. Gecentraliseerde cryptoplatforms zullen er echter geen problemen mee hebben, aangezien ze deze normen al implementeren.

Regelgevers in Europa vragen zich ook af of de MiCA-regelgeving die in 2024 van kracht wordt, een herhaling van de FTX-instorting kan voorkomen.

Regulatie nieuws

De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Voormalig FTX-topman hoopt op slechts 18 maanden gevangenisstraf
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten