Regulatie Nieuws

Europol neemt $46 miljoen in beslag van cryptomixer

Op 15 maart heeft Europol, het Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van rechtshandhaving, de activa van de cryptocurrency-mixer ChipMixer in beslag genomen vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Website is afgesloten

ZachXBT, een gedecentraliseerde financiële analist, beweerde op 25 november 2022 dat de hacker(s) van de failliete cryptocurrency-uitwisseling FTX 360 BTC ($5,9 miljoen) witwasten met behulp van ChipMixer na een inbreuk van $372 miljoen. De totale in beslag genomen activa omvatten 1.909,4 Bitcoin in 55 transacties, met een totaalbedrag van 44,2 miljoen euro ($46 miljoen).

Tevens is de ChipMixer-website afgesloten nadat de autoriteiten 4 servers waarop de applicatie werd gehost, in beslag hadden genomen. Europol beweert dat de toepassing sinds de start in 2017 meer dan 2,73 miljard euro heeft witgewassen. De wetshandhavers meldde het volgende:

Opgericht in het midden van 2017, was ChipMixer een niet-gelicentieerde cryptocurrency-mixer die zich specialiseerde in het mixen of verbergen van de transactiegeschiedenis van virtuele valuta-activa. Door het gebruik van de ChipMixer-software werd het blockchain-spoor van de fondsen geblokkeerd, wat het aantrekkelijk maakte voor cybercriminelen die illegale opbrengsten van criminele activiteiten wilden witwassen.

Samenwerking verschillende wetshandhavingsinstanties

Verschillende wetshandhavingsinstanties hebben samengewerkt bij het onderzoek en de handhaving, waaronder de Belgische federale politie, de Duitse federale recherche, het Poolse centrale bureau voor cybercriminaliteit, de kantonnale politie van Zürich in Zwitserland, het Amerikaanse federale bureau voor onderzoek, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De wetshandhavers hebben verklaard dat het grootste deel van de activiteiten verband hield met darkweb-markten, ransomware-groepen, illegale handel in goederen, aankopen van materiaal voor seksuele uitbuiting van kinderen en gestolen crypto-activa. Wanneer geld werd gestort in ChipMixer, werd het omgezet in “chips” of kleine tokens met vergelijkbare waarden, die vervolgens werden vermengd om de oorspronkelijke geldstroom anoniem te maken.

Europol faciliteerde naar verluidt de uitwisseling van informatie tussen de nationale autoriteiten voor de operatie. De entiteit zei als slot dat het “ook analytische ondersteuning bood door beschikbare gegevens te koppelen aan verschillende strafzaken binnen en buiten de EU, en het onderzoek ondersteunde door middel van operationele analyse, cryptotracering en forensische analyse.”

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin