Ethereum Nieuws

Eurovisie winnaar haalt 500 ETH op voor Oekraïne

Eurovisie Songfestival winnaar Kalush Orchestra veilde zijn trofee voor 500 Ethereum om geld in te zamelen voor het Oekraïense leger.

Exchange WhiteBit komt met winnende bod

Kalush Orchestra haalde $900.000 op door de trofee van de wedstrijd te veilen, waarbij het geld naar een stichting ging die Oekraïne ondersteunt tijdens zijn conflict met Rusland.

Het winnende bod voor de trofee werd toegeschreven aan cryptocurrency exchange WhiteBit en kwam in de vorm van 500 Ethereum (ETH). Naast de fysieke kristallen microfoon krijgt de winnaar ook een non-fungible token (NFT) met daarop de trofee. De band schreef het volgende op facebook:

Jullie zijn geweldig. We waarderen iedereen die aan deze veiling heeft gedoneerd. Onze speciale dank gaat uit naar het team WhiteBit dat de trofee heeft gekocht voor $900.000 en nu de rechtmatige eigenaar van onze trofee is.

Het onlangs geopende NFT-museum “Meta History: Museum of War” in Oekraïne, dat de veiling op zijn platform organiseerde, beschreef de veiling op Twitter als “een overwinning” voor zowel Oekraïne als de wereld van crypto.

De veilingdeelnemers hadden de mogelijkheid om zowel in crypto als in fiat te bieden. Fiat-biedingen werden geleid via de virtuele bank Monobank van Oekraïne.

Ook nog $370.000 voor de roze buckethat

Nog eens $370.000 aan fiat werd ingezameld door het verloten van de roze buckethat die de frontman van Kalush Orchestra, Oleh Psiuk, droeg tijdens de uitvoering van hun nummer “Stefania” in Turijn.

Het geld zal naar de aankoop van drie drones en een controlecentrum voor de Oekraïense strijdkrachten gaan. Dit wordt gedaan via het liefdadigheidsfonds van Serhiy Prytula, de populaire Oekraïense tv-presentator.

Miljoenen aan cryptodonaties

Oekraïne wendde zich tot cryptodonaties onmiddellijk nadat Rusland het land eind februari was binnengevallen. Tegen 11 maart had het al $63,8 miljoen opgehaald, volgens het forensische blockchain-bedrijf Elliptic.

In totaal zijn meer dan 120.000 bijdragen gekoppeld aan de opbrengst van de verkoop van de NFT-collectie “Censored”, gemaakt door Wikileaks-oprichter Julian Assange en digitale kunstenaar Pak. Hieronder vallen ook een donatie van $5,8 miljoen door Polkadot-oprichter Gavin Wood en een enkele transactie ter waarde van $1,86 miljoen.

Een andere opmerkelijke donatie kwam in de vorm van CryptoPunk NFT #5364, ter waarde van meer dan $200.000.

De $63,8 miljoen waarnaar door Elliptic wordt verwezen, was misschien een conservatieve schatting, aangezien Bornyakov suggereerde dat het totale bedrag aan gedoneerde cryptocurrency “bijna $100 miljoen” was.

Oekraïne plant meer inspanningen voor cryptohulp

De cryptodonaties die Oekraïne heeft ontvangen, hebben misschien bijgedragen aan de strijd van het land tegen Rusland. De Oekraïense president Zelensky zei onlangs echter dat het land meer financiële hulp zoekt om het maandelijkse begrotingstekort van ongeveer $5 miljard te dekken.

Onlangs heeft stakingsprovider Everstake, die ook het “The Aid for Ukraine”-fonds ondersteunt, een rapvideo uitgebracht genaamd “Invest in Peace, Bro”. Hierin wordt de cryptogemeenschap aangespoord om hun steun voort te zetten. Mykhailo Fedorov, de vice-premier van Oekraïne, presenteerde de video vorige week op het World Economic Forum in Davos.

Everstake CEO en mede-oprichter Sergey Vasylchuk vertelde het volgende aan Tech.eu:

Vrede heeft een prijs, maar de eerste golf van donaties is verdwenen. Cryptocurrencies zijn vrij van administratieve rompslomp, waardoor ze de meest efficiënte manier zijn om snelle hulp te bieden.

Volgens Vasylchuk is “elke crypto-bijdrage, groot of klein, een nagel aan de doodskist van het totalitarisme.”

Ondertussen kondigde het grootste onafhankelijke biermerk van Oekraïne, Obolon, de verkoop aan van een NFT-collectie. Het heet “Brewing NFTs for Water” en het doel is om gratis water te helpen distribueren onder door oorlog getroffen gemeenschappen.

Elke NFT zal honderden flessen water leveren aan mensen in nood. Een deel van de procedure zal ook worden overgedragen aan de stichting Come Back Alive. Dit is een andere Oekraïense entiteit die zich bezighoudt met het inzamelen van donaties.

Obolon is van plan 5.000 NFT’s te verkopen voor 0,1 ETH (ongeveer $197 tegen huidige prijzen). Deze kunnen worden ingewisseld voor een herdenkingsbierfles zodra de oorlog voorbij is.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten