Ripple

Experts van mening dat SEC e-mails Ripple niet verder gaan helpen

Te midden van de lopende rechtszaak, heeft een rechter de SEC bevolen interne e-mails over de wettelijke status van Ethereum te overhandigen.

Overwinning voor Ripple in de rechtszaak

Ripple boekte eind deze week opnieuw een procedurele overwinning in zijn voortdurende juridische strijd met de Securities and Exchange Commission.

Op donderdag verwierp een federale districtsrechter de herhaalde pogingen van de SEC om te voorkomen dat Ripple toegang kreeg tot interne SEC-e-mails met betrekking tot een belangrijke toespraak over de wettelijke status van Ethereum.

Een magistraatrechter verleende Ripple eerder toegang tot die e-mails. Hierin staat een toespraak uit 2018 waarin voormalig topfunctionaris van de SEC, William Hinman, verklaarde dat Ethereum geen security was omdat het “voldoende gedecentraliseerd” was.

Maandenlang probeerde de SEC desalniettemin de documenten voor de raadsman van Ripple achter te houden; de overruling van gisteren heeft de SEC gedwongen om ze nu in te leveren.

Effect op de prijs van XRP

In de uren na de beslissing steeg de prijs van XRP met iets meer dan 15% tot $0,49. De voorstanders van Ripple vierden de uitspraak als een grote overwinning, niet alleen voor het bedrijf in zijn rechtszaak tegen de SEC, maar ook voor de crypto-industrie als geheel in zijn bredere strijd tegen overheidsregulering.

Wat Ripple hoopt te vinden in deze e-mails is een citaat van vier jaar geleden waarin de SEC zei dat Ethereum geen security was. Als je die redenering toepast op XRP, is dat ook geen security.

– Aldus Adam Long, een advocaat die gespecialiseerd is in Web3

Experts zijn sceptisch over de relevantie van de uitspraak

Long is echter van mening dat de relevantie ervan voor Ripple niet perse heel groot is.

“Dit komt neer op wat Ripple zei en wat mensen redelijkerwijs geloofden toen ze XRP kochten,” zei Long. “Het zal me verbazen als dit de zaak wezenlijk verandert.”

Ook de taal van de uitspraak van donderdag verzwakt het potentiële juridische belang.

De federale districtsrechter die toezicht hield op de rechtszaak oordeelde gisteren dat Ripple het recht had om de e-mails van de SEC te bekijken, gedeeltelijk omdat ze hoogstens de persoonlijke meningen van Hinman zouden onthullen. Het was niet gerelateerd aan “een vorm van agentschapspositie, beslissing of beleid”.

Mike Handelsman, een partner bij crypto-advocatenkantoor Kelman PLLC, uitte op dezelfde manier scepsis over de mogelijke relevantie van de e-mails van Hinman voor de zaak van Ripple.

De vooringenomenheid van Hinman ten gunste van ETH lijkt in dit geval niet relevant voor de uiteindelijke kwestie, namelijk of XRP een security is.

– Aldus Handelsman

Dit betekent echter niet dat hij het niet eens is met het belang van de zaak.

“Het is van belang dat Ripple wint voor de industrie”, zei Handelsman. “Als de SEC in dit geval succesvol is, verwacht ik dat de sluizen voor de handhaving open gaan. Als de SEC deze zaak verliest, zal dat een behoorlijke tegenslag zijn voor hen en hun plan voor ‘regulering door handhaving’.