Federal Reserve Bank in Washington D.C.
Regulatie

Federal Reserve publiceert nieuwe richtlijnen voor crypto-banken

Tot nu toe zijn Amerikaanse financiële instellingen die zowel crypto als traditionele bankdiensten willen aanbieden gedwongen om een keuze te maken. Het is goed mogelijk dat daar binnenkort verandering in komt. De Federal Reserve heeft formele richtlijnen gepubliceerd waarin het voor crypto-partijen mogelijk is om tegelijkertijd als bank te functioneren.

Waarom is dat belangrijk?

Partijen als Celsius en BlockFi, de Amerikaanse crypto-leenplatformen die je wellicht kent van de faillissementsverhalen, kwalificeren voor de wet niet als bank. Dat betekent onder meer dat klanten van deze partijen niet dezelfde bescherming genieten als klanten van een traditionele bank. Als een traditionele bank omvalt, dan garandeert de Amerikaanse overheid een bepaalt bedrag. Dat bedrag is een soort verzekering voor de klanten van de bank in kwestie.

In het geval van Celsius en BlockFi krijgen klanten op dit moment niets, mochten ze daadwerkelijk omvallen. Overigens betekent dit nieuws niet dat een Celsius of BlockFi zomaar de status van bank kan krijgen in de Verenigde Staten. Daar zijn strenge eisen aan verbonden die waarschijnlijk niet aansluit bij de huidige manier van werken van bijvoorbeeld Celsius. Zij hebben namelijk risico’s genomen die voor een normale bank niet mogelijk zijn.

Federal Reserve heeft het moeilijk

Normaal gesproken duurt het 5 tot 7 dagen voordat een partij reactie krijgt van de Federal Reserve op een verzoek om een banklicentie. De grote Amerikaanse cryptobeurs Kraken wacht echter al jaren op een reactie van de Federal Reserve. Zij behoren namelijk tot een lijst van cryptobedrijven die op basis van een nieuwe wet in Wyoming al sinds 2020 in aanmerking komen voor een banklicentie. De Federal Reserve heeft het echter moeilijk om partijen als Kraken te beoordelen.

De nieuwe richtlijnen moeten daar nu uitkomst voor bieden. “De nieuwe richtlijnen bieden een consistent en transparant proces om verzoeken te evalueren voor banklicenties bij de Federal Reserve en toegang tot betaaldiensten om een veilig, inclusief en innovatief betaalsysteem te ondersteunen”, aldus Lael Brainard, de vice-voorzitter van de Federal Reserve. Dit is niet het meest sprankelende nieuws, maar het is een goede ontwikkeling voor het vertrouwen in de crypto-industrie.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?