Alameda Research
Exchange

Financial Times geeft details vrij over vreemde investeringen Alameda Research

Het handelsbedrijf Alameda Research deed een aantal vreemde investeringen in de maanden voorafgaand aan zijn verbluffende ineenstorting.

Onorthodoxe investeringen

Uit rapporten blijkt dat, crypto beurs FTX in de maanden voorafgaand aan zijn spectaculaire ondergang, in het geheim zo’n $4 miljard aan bedrijfsfondsen omleidde. Dit deed het om haar worstelende zusterhandelsfirma, Alameda Research, te ondersteunen. Nu begint zich een duidelijker, maar ook vreemder, beeld te vormen van waar dat geld mogelijk is gebleven.

Op dinsdag gaf de Financial Times details vrij over Alameda’s investeringsportefeuille van ongeveer $5,4 miljard. Er zijn meer dan 500 illiquide investeringen gedaan door het bedrijf in 10 bedrijven sinds het begin vorige maand.

Hoewel de meerderheid van de vermelde bedrijven crypto- en gedecentraliseerde financiële ondernemingen waren, onthullen de documenten dat Alameda ook grote bedragen uitdeelde aan projecten en bedrijven die ver buiten het door het bedrijf verklaarde Web3-mandaat vielen.

Alameda investeerde bijvoorbeeld 25 miljoen dollar in het bedrijf ’80 Acres’. Dit is een productiebedrijf dat gespecialiseerd is in het telen en verkopen van sla en aardbeien in de regio Ohio. Dit deed het voor een niet nader genoemd eigen vermogen in het bedrijf.

Het bedrijf wees ook $500.000 toe aan Equator Therapeutics, een bedrijf dat een medicijn voor gewichtsverlies ontwikkelt. Daarnaast wees het $1,5 miljoen toe aan Ivy Natal, een in San Francisco gevestigd vruchtbaarheidsbedrijf.

Sommige investeringen waren zelfs nog verder buiten proportie. Zo schonk Alameda bijvoorbeeld $1 miljoen voor een aandeel van 5% in Fern Labs Inc., een in New York gevestigd chemisch bedrijf dat namaakversies lijkt te verkopen van lotions die ooit werden verkocht door het lang ter ziele gegane cosmeticamerk Goubaud de Paris.

Alameda bleek wees ook veel geld toe aan Chinese mediabedrijven. Het bedrijf besteedde $5 miljoen aan een belang van 25% in de Chinese crypto nieuwssite ODaily. Daarnaast besteedde het $3,56 miljoen aan een belang van 30% in BlockBeats, een andere digitale Chinese Web3-nieuwssite.

Het bedrijf investeerde $1,2 miljoen in Trustless Media, het bedrijf achter Coinage, een door NFT gesteunde nieuwsshow.

Enorme verliezen

Alameda leed naar verluidt enorme verliezen na de gigantische crypto crash in mei. De toenmalige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, probeerde deze verliezen te verdoezelen. Het blijft onduidelijk hoeveel geld Alameda in de loop der jaren heeft verloren door zijn talloze investeringen.

Volgens Bankman-Fried werden de financiële beslissingen van Alameda exclusief gecontroleerd door de CEO van het bedrijf, Caroline Ellison.

Ellison, die meerdere keren met Bankman-Fried is uitgegaan, woonde met hem en acht andere leidinggevenden van FTX en Alameda in een penthouse op de Bahama’s. Twitter-gebruikers hebben haar inmiddel gespot in New York.

In de nasleep van de ineenstorting van FTX en Alameda heeft Bankman-Fried, oprichter van beide bedrijven, verklaard dat hij niet betrokken was bij de investeringsbeslissingen van Alameda. Toch blijkt uit gegevens dat de twee bedrijven al langer verbonden zijn bij de keuzes die gemaakt worden rondom investeringen.

Exchange nieuws

Coinbase lanceert mega advertentiecampagne tijdens NBA-play-offs
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Filipijnse toezichthouder eist dat Apple en Google Binance uit hun app-stores halen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC