Regulatie Nieuws

Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert pro-Russische groepen die geld inzamelen met crypto

In reactie op de aanhoudende Russische invasie in Oekraïne heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën onlangs aangekondigd 22 personen en twee groeperingen die banden hebben met de Russische regering toe te voegen aan de sanctielijst van het Office of Foreign Assets Control (OFAC).

Russische personen toegevoegd aan sanctielijst

Op de lijst staan personen en groeperingen die volgens OFAC de Russische invasie hebben gesteund. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Task Force Rusich’, een vermeende neonazistische paramilitaire groep. Zij zouden volgens het bureau hebben deelgenomen aan gevechten aan de zijde van het Russische leger in Oekraïne. Het ministerie van Financiën zei het volgende in een persbericht:

De actie van vandaag wordt gecoördineerd met die van het Amerikaanse ministerie van Handel. De ministerie legt aanvullende export-controle-maatregelen op om de afstemming op partners, bondgenoten en De Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te verbeteren. Laatstgenoemde richt zich op de Russische defensie- en hightechindustrie.

Naast het toevoegen van Task Force Rusich aan haar sanctielijst, heeft de OFAC ook de Bitcoin, Ether, en USDT cryptocurrency adressen die aan de groep verbonden zijn gepubliceerd. Ook deze zijn op een zwarte lijst gezet.

Amerika neemt maatregelen om Rusland verder te isoleren

Toen Rusland in februari van dit jaar Oekraïne binnenviel begonnen zowel pro russische als pro oekrainse groeperingen crypto donaties op te halen.

In juli meldde het blockchainanalysebedrijf Chainalysis dat aan Rusland gelieerde groepen 2 miljoen dollar aan cryptomunten hadden opgehaald. De overgrote meerderheid van de fondsen werd in Bitcoin (1,45 miljoen dollar) en Ethereum (590.000 dollar) verstuurd. Ook werden er ‘aanzienlijke hoeveelheden in Tether, Litecoin en Dogecoin opgestuurd.

Oekraïne ontvangt echter veel meer donaties. In maart 2022 ontving het land bijna 100 miljoen dollar aan donaties in cryptocurrency. Voorbeelden zijn Bitcoin, Ethereum, TRON, Polkadot, Dogecoin en Solana, volgens blockchain analytics platform Elliptic. Deze donaties omvatten 5 miljoen dollar van Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin.

De OFAC intensiveerde zijn onderzoek en sanctionering van Russische crypto-adressen in de afgelopen maanden. Hieronder valt bijvoorbeeld het toevoegen van de Tornado Cash coin mixing service en verschillende Ethereum-adressen, onder verwijzing naar het gebruik van de dienst bij het witwassen van geld. Minister van Financiën Janet L. Yellen zei het volgende in een verklaring:

De Verenigde Staten zal krachtige acties blijven ondernemen om Rusland verantwoordelijk te houden voor zijn oorlogsmisdaden, wreedheden en agressie. Nu Oekraïne doorgaat met het verdedigen van zijn vrijheid, ondernemen we vandaag stappen om het vermogen van Rusland om zijn leger weer op te bouwen verder aan te tasten, de geweldplegers ter verantwoording te roepen en Poetin financieel verder te isoleren.”

Regulatie nieuws

Kim Kardashian moet $1.26 miljoen betalen aan SEC vanwege crypto promotie Kim Kardashian moet $1.26 miljoen betalen aan SEC vanwege crypto promotie
De impact van Amerika’s Minister van Financiën op de cryptomarkt De impact van Amerika’s Minister van Financiën op de cryptomarkt
Kazachstan lijkt klaar voor de legalisering van crypto Kazachstan lijkt klaar voor de legalisering van crypto
Meer nieuws

Meest gelezen

Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen? Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen?
Analisten voorspellen crash en Ethereum koers van 750 dollar Analisten voorspellen crash en Ethereum koers van 750 dollar
Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten