BTCRechtszaak
Regulatie

FSB gaat zich richten op het wereldwijde crypto-toezicht en de financiële impact van AI in 2024

In een recente ontwikkeling heeft de Financial Stability Board (FSB), een toonaangevende internationale organisatie die toezicht houdt op het wereldwijde financiële systeem, haar uitgebreide werkprogramma voor het jaar 2024 gepubliceerd. Dit programma benadrukt vooral het toezicht op de implementatie van het mondiale regelgevingskader voor crypto-activa en de financiële implicaties van digitale innovaties, waaronder tokenisatie en kunstmatige intelligentie (AI).

Aanbevelingen voor wereldwijd crypto-regelgevingskader

Een van de kernpunten van het FSB-programma voor 2024 is de effectieve implementatie van het internationaal overeengekomen regelgevings- en toezichtkader voor crypto-activa, markten en de regelingen rondom internationale stablecoins. Dit volgt op de ontwikkeling van een wereldwijd regelgevingskader voor crypto door de FSB in juli 2023, waarbij aanbevelingen werden gedaan aan de G20-naties. Deze aanbevelingen omvatten onder meer dat cryptoplatforms de digitale activa van klanten gescheiden moeten houden van hun eigen fondsen en belangenconflicten moeten voorkomen. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op nauwe grensoverschrijdende samenwerking en toezicht door toezichthouders.

Een ander belangrijk onderdeel van het werkprogramma is het onderzoek naar tokenisatieprojecten om de impact ervan op de financiële stabiliteit te beoordelen. De FSB is van plan om in 2024 haar bevindingen over de implicaties van tokenisatie voor de financiële stabiliteit te voltooien en zal hierover een rapport voorleggen aan de G20. Daarnaast zal in november 2024 een apart rapport verschijnen over de financiële stabiliteitsgevolgen van AI.

Ontwerp van standaardformaat voor incidentrapportage

Verder bevat het werkprogramma van de FSB voor 2024 het ontwerp van een standaardformaat voor incidentrapportage, genaamd FIRE (Format for the Exchange of Incident Reporting). Dit initiatief is gericht op het verbeteren van de consistentie in de rapportage van cyberincidenten door financiële instellingen aan monetaire autoriteiten. Deze ontwikkeling volgt op de vaststelling door de FSB in april 2023 dat financiële autoriteiten dagelijks soortgelijke informatiebehoeften hebben.

Ten slotte heeft de Association for Financial Markets in Europe in juli de aanbevelingen van de FSB onderstreept en aangedrongen op de opname van een categorie voor gedecentraliseerde financiering in het eerste EU-brede crypto-raamwerk. Dit benadrukt de groeiende erkenning en het belang van een gestructureerde aanpak voor de regulering van digitale financiële activiteiten binnen de Europese Unie.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten