goud
Regulatie

Fysieke versie van goud-token vervangt Zimbabwaanse dollar

De Reserve Bank of Zimbabwe introduceert Zimbabwe Gold, een door goud gedekte token, in papiervorm en muntvorm. Nadat de digitale versie van de munt in oktober zijn debuut maakte als betaalmiddel, is er nu ook een fysieke variant gemaakt. Zimbabwe Gold vervangt nu de Zimbabwaanse dollar en is gedekt door een mandje van goud een buitenlandse munten.

Gouden munten in Zimbabwe

Zimbabwe is een land dat lange tijd geplaagd werd door hevige inflatie. Nu kan het land misschien weer bouwen aan de toekomst met een munt die zijn waarde over de lange termijn wat beter kan vasthouden.

De lancering van de zogenoemde ZiG werd op 5 april aangekondigd en heeft een wisselkoers van 13,56 ZiG ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Op 2 april begon de digitale handel in de munt al, die in oktober 2023 werd aangekondigd als een aan goud gekoppelde valuta. De transitie naar de nieuwe munt veroorzaakt tot nu toe een hoop ellende op de aandelenmarkten in het land.

Bedrijven moeten tenminste 50 procent van hun belastingen in ZiG betalen en het kan weleens lastig worden om die munten te bemachtigen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In principe is Bitcoin door Satoshi Nakamoto gebouwd als een alternatief voor overheidsgeld. Als een manier voor mensen om zichzelf te beschermen tegen de geldprinters van overheden en commerciële banken.

Daar zal een door goud gedekte token van de Zimbabwaanse overheid niet zoveel aan veranderen. Het is immers nog maar de vraag in hoeverre Zimbabwe eerlijk is over de goud-dekking.

Daarnaast is de munt ook nog gekoppeld aan andere overheidsmunten. Wat dat betreft is het geen munt die volledig beschermd tegen inflatie, maar is het natuurlijk wel een verbetering voor de Zimbabwaanse bevolking.

Aan de schaarste van Bitcoin zal de munt echter niet kunnen tippen, maar daarin is het niet de enige. Er is immers geen enkele munt die dat voor elkaar kan krijgen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Nigeriaanse gevangenis weigert rechterlijk bevel en onthoudt zieke Binance-directeur van medische zorg
Israël versnelt ontwikkeling van de digitale Sjekel
Hoe de politieke verandering in de VS Ripple kan helpen in de rechtszaak tegen de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017