crypto exchange
Exchange

Gecentraliseerde crypto exchanges blijven voorlopig erg belangrijk voor mainstream adoptie

Eind 2022 stortte de crypto exchange FTX in, zoals je wellicht weet. Bij deze ramp gingen bijna $10 miljard aan klanttegoeden verloren, wat de hele crypto markt hard raakte.

Deze gebeurtenis was bovendien een slechte reclame voor gecentraliseerde crypto exchanges. Toch blijven deze gecentraliseerde crypto-exchanges (CEXs) volgens Ruslan Fakhrutdinov, CEO van X10, essentieel voor de mainstream adoptie van crypto.

Gecentraliseerde exchanges als toegangspoort naar crypto

Fakhrutdinov stelt dat gecentraliseerde exchanges de ‘gateway’ zijn naar crypto voor veel nieuwe gebruikers. Hij voorspelt dat de volgende 100 miljoen nieuwe crypto-gebruikers zullen worden aangetrokken door CEX’s. Dit komt door het vertrouwen dat ze bieden en de toegankelijke, gebruiksvriendelijke handelsomgeving die ze creëren voor nieuwe crypto-gebruikers.

Voor de meer ervaren crypto-gebruiker zijn decentrale exchanges (DEX), ook wel defi-platformen genoemd, een alternatief. Deze platforms geven gebruikers te allen tijde controle over hun assets, iets wat bij CEX’s ontbreekt. Echter, defi-platformen zijn vaak moeilijker te gebruiken en over het algemeen minder veilig dan CEX’s. Bovendien ontbreekt het bij deze decentrale platformen meestal aan klantenservice.

De hybrid exchange

Er is echter een alternatief in opkomst dat de voordelen van beide soorten exchanges combineert: hybride exchanges. Deze hybride platformen bieden gebruikers de transparantie en privacy van DEX’s, terwijl ze ook de gebruiksvriendelijke interface, veiligheid en diensten van CEX’s behouden. Deze ontwikkeling is een belangrijke stap voor de nog jonge crypto-industrie.

Het X10 platform van Fahrutdinov is een voorbeeld van zo’n hybride exchange. Volgens hem zijn hybride exchanges een van de manieren om het vertrouwen in de crypto-industrie terug te winnen. De overgang van een CEX naar een hybride exchange is volgens hem gemakkelijk voor gebruikers.

“Gecentraliseerde exchanges zullen voorlopig de boventoon blijven voeren. Maar wanneer nieuwe retailgebruikers de crypto-wereld betreden, is het veel eenvoudiger voor hen om over te stappen van een gecentraliseerde exchange naar een hybride exchange dan om volledig nieuwe gebruikers binnen te halen.”

Voorlopig blijven CEX’s, zoals Coinbase en Binance, dus dominant. Volgens Dune Analytics lag het handelsvolume van gecentraliseerde exchanges in de afgelopen 24 uur op ruim $15,1 miljard, terwijl DEX’s slechts $3,5 miljard aan crypto verhandelden. Voorbeelden van grote DEX’s zijn Uniswap en Curve.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Exchange nieuws

Binance in vergevorderde onderhandelingen om meerderheid in Zuid-Koreaanse beurs Gopax te verkopen
Bitget rapporteert kapitaalinstroom van $700 miljoen en groeiend websiteverkeer in Q2 2024
Goed crypto nieuws? FTX terugbetalingen van $16 miljard starten waarschijnlijk in december
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen