Blockchain

Gedecentraliseerd Chatprotocol gelanceerd door Unstoppable Domains

Unstoppable Domains, een startup dat zich focust op op blockchain gebaseerde niet-censuurbare websites, heeft een nieuw, gedecentraliseerd, chatprotocol gelanceerd.


Unstoppable Chat

Het nieuwe chatprotocol heeft de naam ‘Unstoppable Chat’ gekregen, of simpelweg dChat. Dit protocol heeft als doel om de vertrouwelijkheid te bevorderen in online chattools door middel van een peer-to-peer (p2p) netwerk en end-to-end encryptie. De tool maakt het voor gebruikers mogelijk om alle berichten zelf te versleutelen en op hun eigen servers op te slaan. Dit laatste is dan ook het grootste verschil met de ‘reguliere’ chatservices zoals bijvoorbeeld Facebook Messenger of WhatsApp. Hierdoor zijn de gebruikers van de berichtenservice zelf de eigenaar van de berichten.


Integratie Crypto Wallet

dChat heeft haar cryptocurrency-wallet met de berichtendienst geïntegreerd, waardoor het voor gebruikers mogelijk wordt om zelf hun berichten volledig te kunnen beheren. Hierdoor moeten gebruikers bij het inloggen over een Ethereum-wallet private key beschikken. Volgens de mede-oprichter van Unstoppable Domains, Brad Kam, beoogt deze integratie maximale privacy aan alle gebruikers. Gebruikers met oog voor volledige privacy zouden ervoor kunnen kiezen om een aparte wallet aan te maken. Hierdoor kunnen gebruikers anoniemer blijven, aldus de mede-oprichter van Unstoppable Domains.

Alhoewel de chat bij de lancering exclusief voor webbrowsers beschikbaar zal zijn, zullen mobiele applicaties snel volgen, maakt het bedrijf bekend.


Veilig opslaan van berichten

De gedecentraliseerde chatservice is ontwikkeld met het doel om gebruikers in staat te stellen om hun berichten zelf, op een veilige manier, op hun eigen servers op te slaan.

Het protocol is naar verluidt zelfs bestendig tegen iedere vorm van interventie. Zo kan een bedrijf het gebruik op de protocollaag niet stoppen. Dit is volgens het bedrijf de enige manier om het systeem zo veilig mogelijk te maken.

Toch komt dit systeem niet zonder enig commentaar. Zo roepen de enorme privacyvoordelen vragen op rondom antiterrorisme-inspanningen en andere maatregelen om illegale inhoud dat via het internet wordt verspreid, te voorkomen. Of dit echter effect gaat hebben op de chatservice is op dit moment nog onbekend.