US SEC
Ethereum, Regulatie

Gevaar voor Ethereum? SEC-voorzitter zegt dat Proof-of-Stake tokens kwalificeren als effecten

SEC-voorzitter Gary Gensler zegt dat Proof-of-Stake cryptocurrency’s mogelijk kwalificeren als effect (security) voor de Amerikaanse wet, zo blijkt uit een artikel van de Wall Street Journal. Ethereum is nog geen 24 uur overgestapt op het nieuwe consensus mechanisme en lijkt nu al in de problemen te zitten.

Wat betekent dit?

In feite is een effect een met aandelen vergelijkbare financiële asset. Daar gelden bepaalde regels voor die voor niet-effecten als goud en Bitcoin niet opgaan. Als Ethereum in de toekomst als effect gekwalificeerd wordt door de Securities and Exchange Commission (SEC), dan is de kans klein dat de munt nog verhandeld mag worden op platforms als Coinbase, Kraken en Binance. Hiervoor hebben zij namelijk een speciale vergunning nodig en moet Ethereum zelf ook bepaalde, bijna bedrijfsmatige zaken regelen.

Het is nog lang niet zover en om dit vast te stellen heeft de SEC, gezien de slepende procedure omtrent de XRP token van Ripple Labs, waarschijnlijk jaren nodig. Toch is het een situatie die mogelijk voor grote problemen kan zorgen, want er bestaat een kans dat Ethereum door de overstap naar Proof-of-Stake niet meer kwalificeert als digitale grondstof. Komt de SEC tot de conclusie dat Proof-of-Stake munten inderdaad als effect kwalificeren, dan komen ook projecten als Cardano en Solana in de problemen.

Bitcoin als enige veilig

Tot nu toe heeft Gensler zich nog nooit uitgesproken over Ethereum en heeft hij alleen over Bitcoin gezegd dat het niet kwalificeert als effect. Overigens heeft hij met zijn uitspraken over Proof-of-Stake geen enkele specifieke coin besproken. Opvallend is wel dat de voorzitter van het machtige overheidsorgaan zijn uitspraken over Proof-of-Stake deed tijdens de overgangsperiode van Ethereum. Al is het goed mogelijk dat hij hier, om deze reden, vragen over kreeg en daarom de uitspraken op dit moment deed.

Hoewel Gensler geen uitspraken over Ethereum heeft gedaan, hebben zijn voorgangers eerder aangegeven de overtuiging te hebben dat Ethereum geen effect is. Het is echter de vraag in hoeverre die uitspraken nog van toepassing zijn op het nieuwe Ethereum. Hiermee laat een groep binnen het project immers zien de macht te hebben om het netwerk compleet om te gooien. Je zou kunnen stellen dat Ethereum met het nieuwe consensus mechanisme een compleet ander beestje is.

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving