garlinghouse
Ripple

Goed nieuws: Ripple krijgt boete van ‘slechts’ $125 miljoen

Een federale rechter heeft Ripple bevolen om $125 miljoen aan civiele boetes te betalen en een bevel opgelegd om toekomstige overtredingen van effectenwetten te voorkomen. Ondanks dat wordt de uitspraak gezien als een grote overwinning voor Ripple.

Districtsrechter Analisa Torres, van het Southern District of New York, legde de boete op nadat zij had vastgesteld dat 1.278 institutionele verkooptransacties door Ripple de effectenwet hadden overtreden.

Boete ver onder geëiste bedrag door SEC

De opgelegde boete van $125,035 miljoen ligt aanzienlijk lager dan de $1 miljard aan ontneming en rente vóór de uitspraak en $900 miljoen aan civiele boete die de Securities and Exchange Commission (SEC) had geëist. De SEC had aanvankelijk een veel hogere straf voorgesteld, maar de rechter besloot tot een lagere boete.

Uitspraak volgt op eerdere bevindingen van Rechter

Het bevel van woensdag met betrekking tot de sancties volgt op de uitspraak van rechter Torres in juli 2023. Toen werd vastgesteld dat Ripple de federale effectenwetten had overtreden door de directe verkoop van XRP aan institutionele klanten. Echter, de programmatische verkoop van XRP aan retailklanten via beurzen werd niet als een overtreding beschouwd.

Toekomstige verkoop van effecten vereist registratie

Rechter Torres verbood Ripple op woensdag ook toekomstige overtredingen van federale effectenwetten. Hoewel zij niet expliciet heeft geoordeeld dat Ripple na de aanklacht van de SEC opnieuw wetten heeft overtreden, merkte ze op dat het bedrijf mogelijk “de grens kan overschrijden.”

Volgens de rechter toont Ripple’s bereidheid om de grenzen van het bevel op te zoeken aan dat er een aanzienlijke kans is dat het bedrijf uiteindelijk, als het dat al niet heeft gedaan, de wet zal overtreden. Om deze reden achtte de rechtbank het noodzakelijk om een bevel uit te vaardigen om toekomstige overtredingen te voorkomen.

Dit bevel vereist dat Ripple een registratieverklaring indient als het van plan is om effecten te verkopen, wat een belangrijke maatregel is om de naleving van de effectenwetten te waarborgen.

Mogelijk beroep door SEC

De kans is zeer groot dat de SEC nu in beroep zal gaan tegen de uitspraak van juli 2023 nu de rechter een straf heeft opgelegd.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.