grayscale
Regulatie

Grayscale vuurt eerste schoten richting SEC in zaak over Spot Bitcoin ETF

Fondsbeheerder Grayscale, bekend van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), heeft de rechter op 11 oktober van de eerste argumenten voorzien tegen de beslissing van de Securities and Exchange Commission (SEC). Grayscale is er helemaal klaar meer dat de SEC iedere aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF naar de prullenbak verwijst.

“Arbitrair, wispelturig en discriminerend”

Volgens Grayscale is de weerstand van de SEC tegen een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF arbitrair, wispelturig en discriminerend. Verder is Grayscale van mening dat de SEC aanvragen voor Bitcoin ETFs met een bijzondere strengheid behandeld en daarin zijn boekje te buiten gaat. Ook beargumenteren de advocaten dat de Bitcoin Futures ETFs die reeds goedgekeurd zijn hun koers baseren op dezelfde indices als een Spot Bitcoin ETF.

Op basis daarvan kan de SEC niet concluderen dat Bitcoin Futures ETFs niet precies hetzelfde risico en dezelfde markt vertegenwoordigen als Spot Bitcoin ETFs. “Hoewel Bitcoin een relatief nieuwe asset is, lijkt het juridische probleem hier behoorlijk voor de hand liggend. De SEC kan het verschil in benadering tussen een Bitcoin Futures ETF en een Spot Bitcoin ETF niet voldoende onderbouwen”, aldus de advocaten van Grayscale.

Schade voor 850.000 investeerders

Verder is Grayscale van mening dat de SEC met zijn beslissingen de 850.000 investeerders van de Grayscale Bitcoin Trust schade toebrengt. Die handelt namelijk al maanden met een korting. Dat wil zeggen dat de koerswaarde van de aandelen in het fonds onder de waarde van de assets in het fonds liggen. De Bitcoin in de Grayscale Bitcoin Trust zijn ongeveer 30 procent meer waard dan de aandelen.

Als de Grayscale Bitcoin Trust toestemming krijgtt om zichzelf in een Spot Bitcoin ETF om te zetten, dan kan dit opgelost worden. Het fonds zou dan automatisch Bitcoin kopen en verkopen als het fonds moest groeien of krimpen. Volgens Grayscale heeft de SEC tot 9 november om hun eerste reactie voor te bereiden op de brief van het fonds.

Regulatie nieuws

Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Uitleveringspapieren voor Binance-directeur afgerond door Nigeriaans Interpol
Jury vindt Terraform Labs en oprichter schuldig aan fraude: mogelijke miljardenclaim door de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?