Bitcoin

Greenpeace en WNF: Britse banken stoten enorm veel CO2 uit

Volgens Greenpeace en het WNF hebben banken in de Londen projecten gesteund die gezamenlijk meer dan 800 miljoen ton CO2 produceren.


Banken financieren milieuonvriendelijke projecten

Milieuorganisaties Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds hebben onlangs een rapport uitgebracht over Britse banken. Hierin staat dat de banken projecten hebben gefinancierd die 805 miljoen ton CO2 per jaar produceren.

In Londen vinden we een groot deel van de traditionele bankensector van het land. Denk bijvoorbeeld aan de aandelenmarkt en de Bank of England. Het rapport stelt vast dat als de Londen een land was, het qua CO2-uitstoot op de negende plaats van alle landen zou staan.

Ook beweert het dat banken in de Londen leningen en investeringen hebben verstrekt voor projecten die in 2019 erg veel CO2 hebben uitgestoten. Het gaat om maar liefst 1,8 keer de jaarlijkse netto-uitstoot van heel het Verenigd Koninkrijk over het hele jaar.

Het is niet de eerste keer dat de bankenwereld wordt benoemd als een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde koolstofemissies. In maart van dit jaar werd aangetoond dat enkele van ‘s werelds grootste banken de fossiele brandstofindustrie hebben gefinancierd. Het gaat over een bedrag van bijna $4 biljoen sinds de ondertekening van de overeenkomst van Parijs in 2015. Het rapport stelde het volgende:

“In de vijf jaar sinds de overeenkomst van Parijs hebben de 60 grootste banken ter wereld fossiele brandstoffen gefinancierd voor een bedrag van $3,8 biljoen. Financiering voor de winning van fossiele brandstoffen en infrastructuur voedt de klimaatchaos. Daarnaast bedreigt het de levens en het levensonderhoud van miljoenen mensen.”

Onder deze banken bevindt zich de Britse multinational HSBC. Volgens het rapport heeft deze bank alleen al meer dan $100 miljard in de fossiele brandstofindustrie gestoken.


Bitcoin en de banken

Net als deze banken, is Bitcoin onlangs onder vuur komen te liggen vanwege zijn ecologische voetafdruk.

Het rapport plaatste de Londen in de top tien van landen ter wereld op het gebied van CO2-uitstoot. Ter vergelijking: Bitcoin is eerder met dezelfde statistiek in de top 30 van landen geplaatst.

Het is dus helemaal niet zo gek dat Bitcoin fans de munt hebben vergeleken met de banken sector. Die volgens hen vele malen schadelijker is voor het milieu. De bevindingen in dit rapport ondersteunen die opvatting misschien, maar het feit blijft dat noch traditionele banken, noch Bitcoin ergens in de buurt van ‘milieuvriendelijk’ zijn.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers duikt opnieuw omlaag door escalatie in het Midden-Oosten
Is de Bitcoin bullmarkt voorbij? Analisten geven hun mening
Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving