Sancties
Regulatie

Groeiende onrust in Amerikaans bankwezen stimuleert vertrouwen in Crypto

Het lijkt erop dat Amerikaanse spaarders steeds meer geld van hun bankrekeningen halen, en de recente cijfers van de Federal Reserve bevestigen dit patroon. Volgens het Federal Reserve Economic Data (FRED) systeem, hebben mensen tussen 10 mei en 17 mei maar liefst $30 miljard van Amerikaanse bankrekeningen opgenomen. Dit betekent een toename van meer dan $4 miljard in vergelijking met de voorgaande week.

Amerikaanse bankensector onder druk

Op dit moment heeft het Amerikaanse bankensysteem in totaal $17,15 biljoen aan deposito’s, een bedrag dat lager is dan het $18,03 biljoen van een jaar geleden. Met andere woorden, er is een duidelijke daling te zien in de hoeveelheid geld die mensen bij banken hebben gestald.

Deze geldopname is een direct gevolg van het falen van drie grote regionale banken: Signature Bank, Silicon Valley Bank en First Republic. De problemen beperken zich echter niet tot deze banken. PacWest, gevestigd in Los Angeles en recentelijk veel in het nieuws vanwege zijn moeite om overeind te blijven, verkoopt bijvoorbeeld $2,6 miljard aan vastgoedconstructieleningen in een poging zijn financiële balans te verbeteren.

Het Federal Reserve-rapport waarschuwt ons dat meer dan 700 Amerikaanse banken momenteel worden beschouwd als een “aanzienlijk risico voor veiligheid en stabiliteit”. Deze banken hebben te maken met niet-gerealiseerde verliezen die meer dan 50% van hun kapitaal overschrijden. De Fed wijst haar eigen renteverhogingen aan als een van de belangrijkste oorzaken van de precaire positie waarin deze banken zich nu bevinden.

“De renteverhogingen van de Fed hebben een domino-effect gehad op de financiële sector,” merkt het rapport op. Het is geen verrassing dat dit leidt tot toenemende bezorgdheid onder handelaren en analisten. Volgens de FedWatch-tool van CME Group denkt op dit moment 35,8% van de handelaren dat de Fed volgende maand opnieuw de rente zal verhogen. Dit voorspelt mogelijk verdere turbulentie in het bankensysteem.

Groeiend vertrouwen in cryptocurrency’s

De recente opname van geld uit het Amerikaanse bankensysteem kan gezien worden als een indicatie van het groeiende vertrouwen in alternatieve financiële systemen, met name cryptocurrency’s. Mensen uiten hun bezorgdheid over de stabiliteit van traditionele banken en kiezen in toenemende mate voor digitale valuta’s zoals Bitcoin en Ethereum als een alternatieve manier om waarde op te slaan en financiële transacties uit te voeren.

Het is boeiend om te speculeren over de mogelijke invloed van de adoptie van digitale valuta’s op de toekomst van het bankwezen. Als cryptocurrency’s blijven groeien en meer geaccepteerd worden door het grote publiek, zullen traditionele banken zich moeten aanpassen om relevant te blijven. Ze kunnen bijvoorbeeld nieuwe diensten en producten ontwikkelen die gerelateerd zijn aan cryptocurrency’s en blockchain-technologie. Dit zou kunnen leiden tot een hybride financieel systeem waarin zowel traditionele banken als cryptocurrency’s een rol spelen.

De groeiende populariteit van cryptocurrency’s en de recente geldopname uit het Amerikaanse bankensysteem duiden op een veranderend landschap in de financiële wereld. De toekomst zal uitwijzen hoe cryptocurrency’s en traditionele banken zullen samenwerken of concurreren, en welke rol elk van hen zal spelen bij het voldoen aan de behoeften van individuen en bedrijven in een snel veranderende financiële omgeving.

Regulatie nieuws

SEC stelt Spot Bitcoin ETF van BlackRock uit
SEC vertraagt wederom besluitvorming omtrent Ark’s Bitcoin ETF-aanvraag
Binance Onder Druk: Regelgevingsuitdagingen en Dalend Marktaandeel
Meer nieuws

Meest gelezen

Rich Dad Poor Dad auteur: ‘Haal je geld weg bij de banken’
Analist voorspelt: Ripple (XRP) zou in september 2024 kunnen stijgen tot $43
Waarom Woensdag een Cruciale Dag is voor de Bitcoin koers