Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Grote Indiase bank verbreekt ‘bankverbod’ met WazirX-deal

Kotak, de grootste private bank van India, is de eerste geworden die haar deuren heeft geopend voor de crypto-community. Zo blijkt uit gegevens van een rapport gepubliceerd in de Economic Times.


Kotak gaat samenwerking aan met crypto exchange

De bankgigant kondigde aan dat het een samenwerking aangaat met de crypto exchange WazirX. Hierdoor kunnen handelaren hun bankdiensten gebruiken om hun geld te liquideren. De samenwerking tussen de twee partijen wordt gezien als een grote doorbraak voor de crypto gemeenschap. Dit aangezien Indiase banken de afgelopen acht maanden crypto betalingen en -opnames hebben bevroren.

“WazirX heeft een rekening geopend bij Kotak die kan worden gebruikt om geld te ontvangen van beleggers en te betalen aan hun. Het account moet nog operationeel worden. Ze zijn nu bezig met papierwerk, KYC en wat testen.

Particuliere banken in India hebben geweigerd zaken te doen met crypto platforms vanwege een gebrek aan duidelijkheid over regelgeving. Daarnaast werden ze vaak aangetroffen met behulp van ongeldige circulaires van de Reserve Bank of India (RBI) om diensten te weigeren.

De betreffende RBI-circulaire dateert uit 2018. Destijds beval de Indiase Centrale Bank banken beval hun diensten niet aan te bieden. De circulaire werd later in maart 2020 door het Hooggerechtshof gediskwalificeerd, waardoor banken hun diensten mochten aanbieden. Het had echter weinig tot geen invloed op het daadwerkelijke gedrag van banken.


Goed nieuws voor de crypto gemeenschap

Rameesh Kailasam, CEO van de industrielobby IndiaTech.org, legde uit waarom banken weigeren hun diensten aan te bieden. Zelfs na de uitspraak van het Hooggerechtshof:

Nadat RBI in mei van dit jaar aan banken verduidelijkte dat ze de order van 2018 niet kunnen citeren zoals deze door het Hooggerechtshof was opzij gezet, waren banken vrij om deel te nemen aan het crypto valuta ecosysteem. Sindsdien hebben banken toestemming om deel te nemen, op voorwaarde dat ze de nodige vanwege zorgvuldigheidsprocessen rondom KYC, AML, CFT, PMLA, FEMA uit zullen voeren. Daarnaast moeten ze kijken naar hun eigen financiële gezondheid en risicoblootstellingen. Vandaar dat banken die hun huiswerk hebben gedaan, doorgaans vrij zijn om met de sector in contact te komen.”

De nieuwste samenwerking tussen de Indiase crypto exchange WazirX en de populaire bankgigant Kotak is goed nieuws voor de crypto gemeenschap. De Indiase regering zal de crypto valuta wet bespreken tijdens de lopende parlementaire wintersessie. Insiders uit de sector suggereren dat de overheid digitale assets wil reguleren als asset klasse in plaats van een algemeen verbod op te leggen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten