Hack

Grote marktplaats op darknet opeens offline; $30 miljoen aan BTC weg

Een van de grootste crypto marktplaats op het darknet, Empire Market, is plotseling offline gegaan. Zonder enige vorm van berichtgeving is de grote darknet-marktplaats van de aardbodem verdwenen. Met het offline gaan, is voor circa $30 miljoen aan cryptocurrencies gestolen van haar gebruikers. Alle tekenen op dit moment wijzen op een grootschalige exit-scam.


Grootste darknet-platform dat cryptocurrency accepteert

Dit bleek van een Tweet afkomstig van DarkDotFail. DarkDotFail houdt activiteiten op het darknet bij. Empire Market is volgens hem ook de grootste darknet-marktplaats die cryptocurrency accepteert. Naar verluidt zijn alle gebruikers die cryptocurrency op het platform hadden opgelicht door de mogelijke exit-scam.

De marktplaats op het darknet groeide sinds de lancering in januari 2018 exponentieel, met op het einde ruim 1.3 miljoen gebruikers. Naar verluidt hebben de eigenaren van het platform de Bitcoin (BTC)-fondsen van haar gebruikers gestolen, met een gezamenlijke waarde van 30 miljoen Amerikaanse dollars.

Volgens DarkDotFail werd de marktplaats gelanceerd ter nagedachtenis van Alexandre Casez. Casez is de vermeende beheerder van AlphaBay, die na de faillietgang ervan zelfmoord heeft gepleegd. Hierdoor waren veel gebruikers ervan overtuigd dat Empire niet opereerde vanuit hebzucht, maar om de beweging van AlphaBay voort te zetten.

AlphaBay had net zoals Empire een grootschalige marktplaats op het darknet. De website kon enkel en alleen worden bezocht via het netwerk van Tor, een open en anonieme communicatie. Na een grootschalige operatie uit onder andere de Canada, Thailand en de Verenigde Staten werd de AlpaBay Market offline gehaald. Vervolgens werd de vermeende beheerder van het darknet, de Canadees Alexandre Cazes, gearresteerd.


DDoS-aanvallen voor offline gaan

De illegale marktplaats Empire Market onderging in de voorloop van het offline gaan een enorme hoeveelheid DDoS-aanvallen. Hierdoor bezweken de servers van de marktplaats al meerdere malen, wat ervoor zorgden dat de website voor een langere tijd al niet tot slecht bereikbaar was.

Een mogelijke reden achter deze DDoS-aanvallen is de recentelijke blogpost met de titel ‘State of the Darkweb’. De conclusie was dat meerdere gebruikers van de illegale marktplaats doen wat nodig is om zoveel mogelijk mensen pijn te doen, zelfs als dit betekent dat zij zullen meewerken aan wetshandhavingsonderzoeken.


Darkweb en cryptocurrencies

Het komt helaas relatief vaak voor dat het darkweb in verband kan worden gebracht met cryptocurrencies.

Zo heeft de University of Utah in de Verenigde Staten onlangs nog een aanzienlijk bedrag moeten betalen voor een grootschalige ransomware-aanval op een aantal van hun servers. Het gevolg? Een gedeelte van de gegevens waren versleuteld. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.

Hiernaast werd recentelijk bekend dat de Lazarus Group de cryptocurrency-industrie nu aanvalt via het professionele zakelijke (sociale) netwerk LinkedIn. Maar hoe doen zij dit en waar focussen zij zich op? Je leest het hier. Eerder lanceerde de hackersgroep al een phishingcampagne via de versleutelde berichtendienst Telegram. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.

Toch lijkt het aantal darknet gerelateerde transacties toch aanzienlijk te zijn gedaald. Dit blijkt uit data van LocalBitcoins, dat in september 2019 een onderzoek hiernaar is gestart. Maar met hoeveel procent zijn deze transacties dan gedaald? Je leest het hier.