Hong Kong
Regulatie

Hong Kong maakt aankomende crypto-licentieregime bekend

De Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong verzoekt om openbare feedback over het voorgestelde nieuwe licentieregime voor cryptocurrency-exchanges, dat vanaf juni 2023 zal worden geïmplementeerd.

Crypto-handelsplatform verplicht vergunning

Tijdens de openbare raadpleging wordt vooral aandacht besteed aan de vraag of particuliere beleggers toegang moeten krijgen tot gelicentieerde beurzen in het land en welke “robuuste maatregelen ter bescherming van beleggers” daarvoor nodig zijn.

Op 20 februari heeft de SFC aangekondigd dat er een raadplegingsproces zal plaatsvinden over een nieuw licentieregime voor de sector. Het voorstel is dat alle gecentraliseerde crypto-handelsplatforms die in Hong Kong actief zijn, een vergunning moeten hebben van de regulerende instantie.

Het verkrijgen van deze vergunning omvat een groot aantal vereisten, waaronder de veilige bewaring van activa, Know-your-Customer, belangenconflicten, cyberbeveiliging, boekhouding en auditing, risicobeheer, antiwitwaspraktijken/tegenfinanciering van terrorisme en preventie van wangedrag op de markt.

Nieuwe richtlijnen gebaseerd op bestaande vereisten

De voorgestelde regelgevende richtlijnen van de SFC zijn gebaseerd op de bestaande vereisten voor erkende effectenmakelaars en geautomatiseerde handelsplatformen, waarbij sommige van de vereisten zijn aangepast.

Julia Leung, CEO van de SFC, heeft in een verklaring de “recente onrust” in het cryptocurrency-ecosysteem en de ineenstorting van spelers in de sector zoals FTX benadrukt als belangrijke reden voor het opstellen van duidelijke regelgevingsrichtlijnen voor de sector, met een sterke focus op bescherming van investeerders. Ze zeiden het volgende:

Zoals onze filosofie sinds 2018 is, omvatten onze voorgestelde vereisten voor virtuele activahandelsplatforms robuuste maatregelen om beleggers te beschermen, volgens het principe ‘hetzelfde bedrijf, dezelfde risico’s, dezelfde regels’.

Slechts 2 bedrijven hebben momenteel SFO-licentie

Bedrijven die van plan zijn een vergunning aan te vragen, worden aangemoedigd om hun bestaande systemen en controles te herzien en aan te passen om te voldoen aan de vereisten van het nieuwe regime. Voor beurzen en dienstverleners die niet van plan zijn een vergunning aan te vragen, zullen zij zich moeten voorbereiden op de sluiting van hun bedrijf in Hong Kong.

Daarnaast is de SFC van plan om een lijst van gelicentieerde cryptocurrency-exchanges en dienstverleners te publiceren en bij te houden om het grote publiek te informeren over de registratiestatus van verschillende bedrijven.

Een 361-pagina’s tellende document schetst de belangrijkste voorgestelde wettelijke vereisten voor licenties, evenals richtlijnen voor de implementatie van AML-controles en tal van andere verplichtingen voor de industrie.

Een relevante sectie in het document gaat over het voorstel om retailtoegang tot gelicentieerde cryptocurrency-handelsplatforms mogelijk te maken. Het bestaande Securities and Futures Ordinance (SFO) regime is van kracht sinds 2018, en beperkte aanvankelijk SFO-gelicentieerde platforms tot het bedienen van professionele beleggers.

Het document merkt op dat feedback van het publiek heeft benadrukt dat het weigeren van retailtoegang tot cryptocurrency-markten kan leiden tot schade voor investeerders, aangezien individuen kunnen worden gedwongen om te handelen op niet-gereguleerde overzeese platforms die online toegankelijk zijn.

Op dit moment hebben naar verluidt slechts 2 handelsplatforms een licentie onder de SFO, terwijl de SFC op cryptocurrency gericht beleid heeft geïntroduceerd dat geleidelijke retailinvesteringen heeft vergemakkelijkt om de blootstelling aan cryptocurrency-activa te beperken.

Regulatie nieuws

Coinbase wil toegang tot privé-communicatie SEC voorzitter
Elon Musk: Amerika gaat failliet
India handhaaft belastingtarief voor cryptotransacties ondanks oproepen tot wijziging
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen