hong-kong-4103334_1920
Regulatie

Hongkong van plan om crypto-exchanges te beperken tot enkel professionele beleggers

Naar verluidt zullen cryptocurrency-exchanges in Hongkong vanaf binnenkort een nieuwe vergunning moeten hebben van de markttoezichthouders van de stad.


Diensten enkel voor professionele beleggers

Met de nieuwe vergunning worden cryptocurrency-exchanges in Hongkong verplicht om hun diensten enkel en alleen aan professionele beleggers te verlenen. Dit nieuws komt te midden van een enorme volatiliteit van onder andere Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), waardoor nu nieuwe vragen gesteld worden over het potentieel voor reguliere investeringen.

Dit nieuws zal invloed hebben op veel cryptocurrency-exchanges, doordat er veel in Hongkong actief zijn. Momenteel heeft de stad een ‘opt-in’-benadering, waarbij exchanges nu alvast een aanvraag kunnen indienen voor deze nieuwe vergunning. Exchanges zijn daartoe echter op dit moment nog niet verplicht.


Verzet tegen nieuwe regelgeving vanuit markt

Afgelopen jaar hebben de financiële diensten van de Aziatische stad al bekend gemaakt dat er wijzigingen zouden worden gemaakt in de huidige regels. Het is hiermee dan ook zeker niet onverwacht dat dit nu dan ook gebeurt. Iedere cryptocurrency exchange of broker zullen de nieuwe vergunning moeten aanvragen willen zij opereren in Hongkong. Doen zij dit niet, kunnen er hoge boetes worden gegeven.

Momenteel verzetten de lokale financiële techbedrijven en de cryptocurrency-brancheverenigingen zich tegen de nieuwe regelgeving. Waar de toezichthouders van Hongkong aangeven dat de nieuwe regels passen bij de eerste fase van het licentieregime, zijn de spelers van de markt het niet eens met die mening. Zij gaven dan ook een waarschuwing uit over de mogelijkheid van het verdrijven van beleggers naar niet-gereguleerde locaties en/of naar andere steden of landen. In beide gevallen zou dat niet gunstig zijn voor Hongkong. Het is op dit moment nog niet bekend of het oordeel nog gewijzigd zal gaan worden.