EU, europa
Bitcoin

Hoofd Belgische centrale bank: ‘ECB blijft waarschijnlijk doorgaan met renteverhogingen’

Het is je vast niet ontgaan dat er in de Verenigde Staten sprake is van het begin van een bankencrisis. Volgens Pierre Wunsch, de voorzitter van de Belgische centrale bank, betekent dit echter niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) zomaar stopt met zijn gevecht tegen de inflatie. Wunsch zegt dat Europese banken aan veel strengere regels moeten voldoen dan hun Amerikaanse broeders en dat de ECB nog ruimte heeft om de rente verder te verhogen.

De hardnekkige inflatie

Ergens is het een goede zaak als Wunsch gelijk heeft en de ECB inderdaad meer ruimte heeft om de rente verder te verhogen. De inflatie in de Eurozone is namelijk nog een stukje hoger dan in de Verenigde Staten. Waar de consumentenprijsindex in Amerika inmiddels op 6 procent ligt, moeten we het in de Eurozone nog doen met een inflatie van meer dan 8 procent.

Op donderdag vertaalde die hoge inflatie zich nog in een renteverhoging van 0,50 procent naar 3,00 procent. Daarmee liet de Europese Centrale Bank al zien dat het op dit moment nog niet heel bang is voor een bankencrisis, ondanks dat de Zwitserse overheid al moest ingrijpen met miljarden om Credit Suisse redding te bieden.

In een interview van zaterdag in het Belgische L’Echo verklaarde Wunsch dat de ECB nog een “lange weg te gaan” heeft om de inflatie echt onder controle te krijgen. Sinds juli 2022 verhoogde de belangrijkste bank van het Europese continent de rente al met 3,50 procent naar 3,00 procent.

Dat is het snelste renteverhogingstempo in de geschiedenis voor de Europese Centrale Bank, die uiteraard nog niet zo’n lange bestaansgeschiedenis kent. Als het aan Wunsch ligt blijft het daar dus niet bij, ondanks de penibele situatie die nu lijkt te ontstaan in de bankenwereld.

Europese banken niet kwetsbaar

Wunsch verklaart zich nader door te stellen dat er op dit moment geen informatie beschikbaar is die duidelijk maakt dat Europese banken kwetsbaar zijn. “Als je naar de Belgische banken kijkt, dan zijn die zelfs een stukje meer solide dan de gemiddelde Europese bank. Dat is waarom het lastig voor te stellen is dat we een herhaling van 2008 krijgen”, aldus Wunsch.

Voor Bitcoin zou dit betekenen dat er in ieder geval in Europa nog een zware periode aankomt als Wunsch gelijk krijgt. Dit zou immers betekenen dat de rente in de Eurozone nog een paar tikken omhoog gaat, wat een positief effect op de waarde van de euro zal hebben.

Uiteindelijk moeten we het allemaal nog maar zien. De ‘bankencrisis’ is pas net begonnen en het stof is nog zeker niet neergedaald. Wat dat betreft lijkt het ook nog te vroeg om te stellen dat Europa compleet buiten schot blijft en alle renteverhogingen zonder problemen kan slikken.

Bitcoin nieuws

Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen
Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken