Nieuws, Trending

Pas op met ICO’s; 80% hiervan blijkt een oplichting te zijn

Dat je moest oppassen met een aantal ICO’s (Initial Coin Offerings), was al bekend. Er zijn een aantal grote oplichtingen geweest bij deze ICO’s, zoals BitConnect. Nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat er in 2017 een percentage van meer dan 80% van alle uitgekomen ICO’s een oplichting, ofwel scam is geweest. In dit onderzoek werd rekening gehouden met de levenscyclus van de ICO’s uit 2017, vanaf het moment dat hij werd aangekondigd tot het moment dat de betreffende ICO stopte. 

Opgelicht

In het onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat meer dan 70% van alle financiering van deze ICO’s tot nu toe leidde tot projecten van hogere kwaliteit. Echter heeft meer dan 80% van de projecten de investeerders opgelicht. Hiernaast bleek 4% van de ICO’s compleet mislukte en 3% ‘dood’ was en dus geen updates meer kreeg. Het onderzoek erkende dat ICO-overlijden als “niet op de beurzen waren genoteerd om mee te handelen en heeft tevens geen codebijdrage gehad op Github.

Meer resultaten

Hiernaast is uit het onderzoek gebleken dat de totale financiering in ICO’s in 2017 $11.900.000.000 (11.9 miljard Amerikaanse Dollar, omgerekend ongeveer 10 miljard euro) bedroeg. 11% hiervan, ofwel $1.340.000.000 werd door oplichters gevangen. Het grootste gedeelte hiervan ging naar de grote zwerfprojecten Pincoin, Arisebank en Savedroid. Hier is te concluderen dat hoewel er een groot aantal oplichtingen heeft plaatsgevonden, de oplichters een relatief klein bedrag hebben ontvangen in vergelijking met de sector als geheel.

Veel dode cryptocurrency projecten

Eerder deze maand werd duidelijk dat er een groot aantal cryptocurrency projecten ‘dood’ waren, namelijk al meer dan 1000 projecten. Op deze manier is er in de eerste helft van 2018 al ruim $1.000.000.000 (1 miljard Amerikaanse Dollar) aan digitale valuta gestolen. Criminelen maken gebruik van het dark web om groootschalige diefstal van cryptocurrency mogelijk te maken. Naar schatting zijn er ongeveer 12.000 marktplaatsen waar gezamelijk ongeveer 34.000 aanbiedingen worden verbonden aan cryptocurrency diefstal.