Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Ierland stelt verbod in op politieke crypto-donaties

Ierland is van plan om donaties aan politieke partijen via cryptocurrencies op grond van nieuwe wetten inzake politieke integriteit die zijn opgesteld vanwege zorgen over buitenlandse inmenging in de politiek te verbieden.


Beschermen van democratische systeem

Het plan dat nu voorgesteld is hebben ook betrekking op regels rondom buitenlandse niet-crypto-donaties, het verstrekken van verkeerde informatie en andere transparantievereisten voor politieke partijen. Het land vreest voor de inmenging van Rusland in de aankomende verkiezingen in het land.

Met de nieuwe voorgestelde wetten wil het zijn democratische systeem verder beschermen ‘gezien de escalerende dreiging van cyberoorlogvoering tegen vrije landen’. Een nieuw opgerichte kiescommissie zal toezicht gaan houden op de naleving van de wetten.

Het is niet bekend welk percentage of geldbedrag momenteel aan politieke donaties wordt ontvangen die een crypto gebruiken hiervoor.


Onvriendelijke crypto-benadering

Het is niet ondenkbaar om crypto gerelateerde donaties te verbieden. Diverse andere landen of provincies in landen hebben al een vergelijkbare maatregel genomen. Zo heeft de Amerikaanse staat Californië in 2018 crypto-donaties verboden. Sindsdien hebben enkele andere staten dit voorbeeld gevolgd.

De Centrale Bank van Ierland stond ook voornamelijk in het verleden bekend voor hun onvriendelijke benadering van crypto gevolgd, recentelijk in februari verklaarde de bank dat het onwaarschijnlijk was dat retailbeleggers investeringsfondsen met blootstelling aan crypto zouden goedkeuren voor particuliere beleggers, omdat ze een ‘hoge mate van expertise’ missen.

De centrale bank van Ierland waarschuwde consumenten de volgende maand ook voor crypto-activa en adviseerde hen om zich bewust te zijn van ‘de risico’s van misleidende advertenties, met name op sociale media, waar influencers worden betaald om te adverteren voor crypto-activa’.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten