Nieuws

Illegale crypto-mining steeds populairder in de Republiek Abchazië

In de Republiek Abchazië, een gebied met een omstreden status aan de Zwarte Zee, heeft een enorme golf gezien aan cryptocurrency-mining-activiteiten. Volgens de douane is over de afgelopen 6 maanden circa $590.000 aan mining-hardware over de grens gekomen.


Legaal om te importeren

Waar het minen van cryptocurrencies in de grotendeels niet-erkende staat in de zuidelijke Kaukasus, blijft het importeren van de hardware die dit mogelijk maakt wel legaal. Over het importeren van dergelijke hardware, zoals complete mining-rigs, moet de importeerder slechts 1% van de waarde betalen en wordt er 10% btw over geheven.

De staat is grotendeels niet erkend, maar wordt door verschillende omliggende landen beschouwd als een autonome republiek van Georgië. Naar verluidt heeft de staat sinds het begin van 2020 alleen al $84.100 aan belastingen verdiend puur aan de invoer van crypto-mining-hardware.


Illegaal om te gebruiken

Volgens het hoofd van de nationale douane-comité, Guram Inapshba, staan zij de invoer van dergelijke apparatuur toe, zodat zij op jacht kunnen gaan naar de grotere, illegale, crypto-mining-activiteiten. Door de invoer ervan krijgen zij namelijk een vollediger beeld van de grootte van de mining-activiteiten in de staat.

Volgens Inapshba zijn geen buitenlanders in het land betrokken bij het uitvoeren of bij het financieren van de crypto-mining-activiteiten. Volgens hem zijn er echter wel tientallen burgers van Abchazië betrokken bij de invoer ervan. De consequenties die de invoer ervan met zich meebrengt, willen zij dan ook graag tegengaan.

Het is sinds december 2018 illegaal om crypto-mining-activiteiten in Abchazië uit te voeren. Dit komt omdat er (destijds) een gebrek was aan capaciteit in het elektrische systeem van het land. Alhoewel dit in de tussentijd verbeterd is, is het nog niet voldoende om de enorme stroomverbruikers van mining-apparatuur industrieel te ondersteunen.