Bitcoin Nieuws, Regulatie Nieuws

IMF-economen waarschuwen voor toenemende correlatie tussen Bitcoin en aandelenmarkten

Gedurende een decennium werden Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies behandeld als afdekkingen tegen andere soorten activa, zoals aandelen. Maar na COVID weerspiegelen de prijzen van crypto-activa in toenemende mate aandelen.


Niet langer een afdekking tegen aandelen

Volgens de economen zouden meer mensen risicovolle activa aan hun wallet moeten toevoegen. Tobias, Iyer en Qureshi stellen dan ook vast dat cryptocurrencies dan ook snel terrein winnen. Hierover zeggen ze het volgende:

“Onze analyse suggereert dat crypto-activa niet langer aan de rand van het financiële systeem staan.”

Dat zou een teken kunnen zijn dat er problemen op komst zijn, zeggen drie functionarissen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De VN-instelling staat bekend om het verstrekken van voorwaardelijke leningen aan aangesloten landen.

“De toegenomen en omvangrijke co-movement en spillovers tussen crypto- en aandelenmarkten wijzen op een toenemende onderlinge verbondenheid tussen de twee activaklassen. Dit maakt de overdracht van ‘schokken’ mogelijk die de financiële markten kunnen destabiliseren.”

Aldus economen Adrian Tobias, Tara Iyer, en Mahvash S. Qureshi op de blog van het IMF. Zij citeren nieuw onderzoek van Iyer dat aantoont dat er een “risico van besmetting over de financiële markten heen” bestaat. Het drietal pleit dan ook voor een wereldwijd regelgevingskader om bedreigingen van de financiële stabiliteit af te zwakken.


Wil jij Bitcoin (BTC) verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Onduidelijke regelgeving

Een recent rapport van Kaiko, een bedrijf voor crypto-activagegevens, koppelde de correlatiecoëfficiënt tussen de prijs van Bitcoin en de S&P 500-aandelenindex aan 0,61. De correlatie tussen Bitcoin en de Nasdaq was 0,58. Correlatiecoëfficiënten variëren van -1 tot 1. Hoe dichter bij de 1, hoe meer ze naar elkaar toe bewegen. Hoe dichter bij -1, hoe meer ze uiteenlopen.

De IMF-auteurs merken op dat de correlatie zich niet alleen uitstrekt tot de Amerikaanse aandelenmarkten. Ook de ontwikkelende economieën kennen een groei in correlatie. Ze schatten de correlatie tussen Bitcoin en de MSCI emerging markets index op 0,34 in 2020-21. Dit is een sprong van 17x ten opzichte van voorheen.

Terwijl aandelenmarkten traditioneel worden gereguleerd door hun gastlanden, zijn veel naties nog steeds aan het bepalen hoe ze om moeten gaan met crypto-activa.

De SEC houdt toezicht op de aandelenmarkten in de VS en verzekert de diversiteit van crypto-activa en cryptoplatformen. FFT’s, DeFi-governancetokens en stablecoins hebben allemaal verschillende nutsvoorzieningen en zorgen ervoor dat de sector geen enkele regelgevende instantie heeft. De verdeling is dus onhandig en soms is het onduidelijk wie wie moet bewaken.

Tobias, Iyer en Qureshi stellen dat elk regelgevend kader vereisten moet bevatten voor banken over hun blootstelling aan crypto-activa. Ook moet benoemd worden hoe banken met dergelijke activa kunnen omgaan. Zo niet, waarschuwen ze, dan zou de toegenomen correlatie tussen crypto en aandelen “snel risico’s kunnen opleveren voor de financiële stabiliteit. Met name in landen met een wijdverspreide adoptie van crypto.”

Bitcoin nieuws

CFTC voorzitter: “Bitcoin koers kan verdubbelen met duidelijke regelgeving” CFTC voorzitter: “Bitcoin koers kan verdubbelen met duidelijke regelgeving”
Investeerders verkopen massaal hun Euro en Pond voor Bitcoin Investeerders verkopen massaal hun Euro en Pond voor Bitcoin
Bitcoin en Ethereum koers crashen met 7 procent Bitcoin en Ethereum koers crashen met 7 procent
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak
Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen? Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen?
XRP koers stijgt omdat de SEC de juridische strijd wil opgeven XRP koers stijgt omdat de SEC de juridische strijd wil opgeven
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten