india, e-rupee
Regulatie

Indiase centrale bank: E-rupee is alternatief voor crypto

De Reserve Bank of India, de centrale bank van India, heeft een plan voor zijn eigen Central Bank Digital Currency (CBDCs) gepubliceerd. In het concept legt de centrale bank van het mega-land zijn visie voor de digitale versie van de rupee uit, die door het leven gaat als de e-rupee.

CBDCs gaan de wereld over

India is overigens niet het enige lang waar ze momenteel serieus naar de implementatie van een CBDC kijken. Het paper van de centrale bank van India citeert onder andere China en 16 andere landen die momenteel met pilots bezig zijn. De e-rupee moet in India vooral een vervanger van papiergeld worden. De implementatie daarvan en het volledige wegvallen van papiergeld, zou in theorie het omvallen van banken kunnen voorkomen.

We spreken nu over een bankrun als mensen willen pinnen, maar de bank niet voldoende papiergeld heeft om alle klanten te helpen. Dat is in principe niet meer mogelijk in een systeem waarin papiergeld niet bestaat. “We staan aan de vooravond van een financiële revolutie die het geldsysteem en zijn functies voorgoed verandert”, aldus de centrale bank van India.

E-rupee is alternatief voor crypto

Volgens het paper van de centrale bank van India moet de digitale versie van de rupee als alternatief voor crypto fungeren. Het ongebreidelde gebruik van crypto is volgens de centrale bank van India een risico voor de financiële en macro-economische stabiliteit van het land. Daarbij zorgt de decentrale aard van crypto ervoor dat de overheid weinig tot geen invloed kan uitoefenen op het gebied van monetair beleid.

“CBDCs bieden het volk de voordelen van digitaal geld, terwijl de consument ook bescherming geniet en er geen sociale en economische schade ontstaat”, aldus de Reserve Bank of India. Privacy hoeven we niet te verwachten van de e-rupee, want de Indiase centrale bank geeft aan dat ultieme privacy juist het probleem van papiergeld is.

Regulatie nieuws

FBI waarschuwt Amerikanen tegen ongeregistreerde cryptodiensten
Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC