Regulatie

Inlichtingendiensten Iran gaan zich op illegale crypto-miners richten

De overheid van Iran is van plan om inlichtingenfunctionarissen en diensten in te zetten om de grootschalige illegale crypto-miners in het land te stoppen.


Hinder op inwoners stroomproblemen enorm variërend

Naar verluidt is het Ministerie van Inlichtingen van Iran begonnen met het opzetten van commissies verdeeld over heel Iran met het doel om illegale crypto-miningbedrijven op te sporen en stop te zetten.

Dat dit nu gebeurt is niet geheel onverwacht. Dit komt omdat Iran onlangs meer is gaan doen tegen de illegale crypto-miningfarms in het land. Deze miningfarms gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid stroom, waardoor de lokale bevolking met regelmaat kampen met elektriciteitsproblemen. Door de enorme vraag naar stroom van deze crypto-miners, is de door de staat gerunde energienetbeheerder Tavanir gedwongen om de stroom in bepaalde delen van het land te beperken. Hoeveel hinder inwoners hiervan hadden was enorm variërend: van gedimde lantaarnpalen naar tijdelijke stroomuitval.


Veel illegale crypto-miners in Iran

Crypto-miningfarms zijn dan ook een groot probleem in het land. Dit heeft er uiteindelijk tot geleid dat inwoners van Iran thuis geen cryptocurrencies mogen minen om hiermee het stroomverbruik te beperken. “Wie hierop betrapt wordt, kan hoge boetes ontvangen”, aldus de Iraanse regering.

Het minen van cryptocurrencies wordt in Iran als een legitieme industriële activiteit beschouwd. Bedrijven die van plan zijn om dit te gaan doen kunnen vergunningen aanvragen bij de toezichthouders van het land. De prijsstelling van de elektriciteit die hierbij wordt gebruikt, wordt bepaald door de overheid.

Dit heeft er echter voor gezorgd dat een enorme hoeveelheid van cryptocurrency-miners in het land nu als illegaal beschouwd wordt. Dit percentage is naar verluidt zelfs op gelopen tot maar liefst 87%. Het is hiermee duidelijk dat de Iraanse regering hier iets aan moet doen, wat het nu dan ook bekend gemaakt heeft.