Bitcoin, Regulatie

Iran heft verbod op Bitcoin mining volgende maand op

Iran heft in september het inmiddels vier maanden durende verbod op crypto valuta-mining op. Zo blijkt uit een rapport van het Iraanse Students’ News Agency dat werd opgepikt door de Iraans-Engelse nieuwssite Financial Tribune. Eerder dit jaar was het land nog verantwoordelijk was voor circa 4,5% van de wereldwijde Bitcoin mining.


Einde aan mining verbod

Afgelopen mei stelde de Iraanse president Hassan Rouhani het tijdelijke verbod in. Dit omdat het elektriciteitsnet van het land onder druk kwam te staan als gevolg van hoge temperaturen en energie tekorten. Destijds was al bekend dat het om een tijdelijk verbod ging, om minder druk te zetten op het elektriciteitsnet van het land.

De verklaring van vandaag, van de woordvoerder van het Iraanse Energieopwekkings-, distributie- en transmissiebedrijf ‘Tavanir’, Mostafa Rajabi Mashhadi, geeft aan dat het ministerie van Industrie, Mining en Handel van plan is vast te houden aan de oorspronkelijke hervattingsdatum van 22 september, in plaats van het verbod te verlengen. De Financial Tribune meldt dat Mashhadi zei dat Tavanir hoopt dat het elektriciteitsverbruik de komende maand zal afnemen. Hierdoor kunnen legale crypto valuta miners hun activiteiten voortzetten.

Dit zou kunnen leiden tot een stijging van de hashrate van de Bitcoin blockchain. Dit is een maatstaf voor de rekenkracht die aan het netwerk is toegewezen. Vanaf mei was Iran verantwoordelijk voor 4,5% van alle Bitcoin mining. Zo bleek uit gegevens van Tavanir en het Cambridge University Centre for Alternative Finance. Als de mining had mogen doorgaan, zou dat percentage zeker zijn gestegen in de zomer. In de zomer had China zijn crypto valuta miners ingeperkt, waardoor de hashrate van het netwerk kelderde.


Gereguleerde activiteit

Bitcoin mining is in Iran een gereguleerde activiteit. Iran heeft innovatieve manieren gevonden om door de Verenigde Staten opgelegde economische sancties te omzeilen. Het land, dat rijk is aan onder andere olie en aardgas, had weinig kopers toen de regering-Trump in 2018 een nucleair akkoord opgaf en andere landen onder druk zette om te stoppen met zakendoen met de Islamitische Republiek.

Doordat de dollarreserves van Iran afnamen en ze niet veel konden doen met de reserves die het nog had, legaliseerde Iran crypto valuta mining in 2019. Dit hielp om de enorme elektriciteitssubsidies van het land te compenseren. Het jaar daarop verplichtte het land crypto valuta miners om hun Bitcoin beloningen te verkopen aan de Centrale Bank van Iran.

Hoewel Iran dankzij de grote voorraad aardgas en olie in de top vijf van landen staat qua goedkope elektriciteit, heeft de stroomuitval van dit jaar aangetoond dat het nationale elektriciteitsnet niet gewend is aan de hoge vraag naar elektriciteit. Althans niet als het ook energie toestaat voor intensieve Bitcoin mining.

Bitcoin nieuws

Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Bitcoin Halving is voltooid: Wat betekent dit voor de toekomst?
Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins