Uitleg, Uitleg Trade

Uitleg, Uitleg Trade

Is Crypto Traden iets voor Jou? Houd dit in gedachten!

Je herkent het vast wel, de mensen die door het traden van cryptocurrencies de “laptop lifestyle” leven. Maar is het dan ook echt zo simpel en kan jij het ook? Analist Thijs bespreekt vandaag een aantal dingen die essentieel zijn bij het traden van cryptocurrencies.


Wat komt er allemaal bij kijken?

Bij traden komen een aantal dingen kijken. De één nog belangrijker dan de ander. Zo heb je een paar verschillende aspecten: emoties, discipline en toewijding. Deze aspecten zijn naar mijn mening super belangrijk en deze moet je dan ook beheersen wil je verder komen binnen het traden van cryptocurrencies.


Emoties

Emoties, zijn misschien wel het lastigste te beheersen uit dit rijtje. Ik zelf heb hier ook veel last van gehad, vooral in het begin. Het was voor mij lastig, omdat ik met serieus geld bezig was. In het begin kreeg ik vaak een paniekerig gevoel wanneer mijn trade onder mijn entry kwam. Ik ging dan mijn hele trade aanpassen en van alles veranderen. Dat maakte het vaak alleen maar erger.

Ik ben hier overheen gekomen door te traden met een klein account (weinig inzet). Dit noemt men ook wel “speelgeld” of “leergeld”. Het maakte niet zoveel uit als ik het kwijtraakte. En als ik het kwijtraakte, kon ik er wel weer lering uit trekken. Zo leerde ik onder andere hoe ik over die negatieve emoties heen kon komen. Dit kun je doen door je puur aan de strategie/set-up te houden.


Discipline

Traden is in feite niks anders dan een bepaalde strategie toepassen. Je zult dus consistent en gedisciplineerd moeten blijven, wil je hier succesvol in worden. Als jij een target op 3% winst hebt, je stop-loss op 1% verlies, dan moet je niet op 2% winst verkopen of op 1,5% verlies verkopen. Als je van je plan afwijkt ga je geheid verlies lijden.

Je zult je voortdurend aan je strategie moeten houden. Steeds hetzelfde riedeltje toepassen. In de wereld van het traden en beleggen kom je daarom ook vaak de volgende uitspraak tegen: “Plan the trade and trade the plan. Let the market do the work”. Het is daarom essentieel dat, als jij een entry ergens op wilt maken, je dan ook weet wanneer je winsten en/of verliezen neemt. Doe je dit niet dan is de kans dat je account in het rood komt te staan vele malen groter dan wanneer je van te voren alles uitgedacht hebt.


Toewijding

“Traden hoort niet leuk te zijn” zeggen sommigen ook. Je zult jezelf echt moeten focussen op het leren van traden voordat je kunt gaan denken aan het pakken van winst. Je moet jezelf dus ook niet meteen rijk rekenen. Er gaat namelijk tijd overheen voordat je jouw skills goed genoeg hebt ontwikkeld en jouw goed werkende strategie hebt gevonden. Het is een investering van tijd en energie die op termijn veel op kan leveren.

Onthoud ook: Het onder de knie krijgen van het traden duurt bij de één duurt langer dan bij de ander. Sommige mensen doen er 1 jaar over, anderen misschien wel 2, 3 of zelfs 4 jaar. Je moet traden zeker niet zien als een “get rich quick” actie.

Daarom is het zo belangrijk om voor jezelf doelen te stellen en je daar volledig op te focussen. Ik vond het in het begin erg prettig om alles te noteren. Ik schreef bijna alles op: Wat kan ik nu? Wat ging er fout? Hoe zat ik in mijn vel? Wat zag ik op de grafiek? En dat laatste is denk ik wel het belangrijkste, je grafieken reviewen. Op deze manier word je steeds beter en vind je de manier van traden die het beste bij jou past.


De conclusie

Zet jezelf ertoe om te traden, denk niet dat je snel geld gaat verdienen en ga je zeker niet rijk rekenen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten