Bitcoin logo neon, BItcoin koers
Bitcoin

Is de volgende Bitcoin bullmarkt begonnen?

Bitcoin kende een dramatisch 2022, maar het nieuwe jaar is meer dan sterk begonnen voor de grootste cryptocurrency van de markt. Voor de eerste maanden van 2023 staat er een plus van ongeveer 70 procent in de boeken. Daarmee lijken de eerste stappen voor een nieuwe bullmarkt gezet, maar kunnen we ook al zeggen dat we in een nieuwe bullfase zitten?

Is de bullmarkt begonnen?

Het is lastig om te zeggen of er daadwerkelijk een nieuwe bullmarkt is begonnen. In principe begint het er steeds meer op te lijken, maar Bitcoin kan soms hele onverwachtse dingen doen. Een goede manier om te bepalen in welke fase van de markt Bitcoin zich begeeft is on-chain analyse. Zeker als je de lange termijn trends onder de loep neemt.

De bovenstaande grafiek van Bitcoin toont de huidige market cap van Bitcoin (rode lijn) versus de Realized Cap (oranje lijn). Door de jaren heen bleek de Realized Cap een belangrijk steunpunt voor de koers tijdens bearmarkten. Meestal zien we dat Bitcoin die lijn op het diepste punt van de bearmarkt verliest, om vervolgens aan een bullrun te beginnen na de eerste nieuwe doorbraak.

Op het moment van schrijven is de koers stevig door de Realized Cap heen gebroken en lijkt het erop dat we ons kunnen voorbereiden op een nieuwe bullmarkt. Dit is uiteraard slechts één indicator, wat veel te weinig is om met enige zekerheid te kunnen spreken, maar het is wel degelijk een veelbelovende ontwikkeling voor de koers.

Wat is de Realized Cap?

De Realized Cap van Bitcoin meet de market cap op basis van de gemiddelde koers waarvoor alle Bitcoin voor het laatste van adres zijn gewisseld. Je kunt deze lijn zien als de gemiddelde inkoopprijs voor alle Bitcoiners. Wat dat betreft is het niet vreemd dat deze lijn vaak als een belangrijk steunpunt in de grafiek fungeert.

Mensen zijn immers niet snel geneigd om een asset te verkopen als deze op of rond hun inkoopprijs ligt. Pas op de momenten dat de koers daar ver boven zit zien we vaak dat mensen weer beginnen te verkopen. Als het verleden een goede voorspeller van de toekomst is, dan zouden we op basis hiervan kunnen zeggen dat er een nieuwe bullmarkt begonnen is.

We zitten echter pas aan het begin van de uitbraak en zeker op macro-niveau gebeuren er op dit moment dingen die de markt iets minder voorspelbaar maken. De inflatie is nog altijd een probleem en de rente is wat hoger dan Bitcoin normaal gesproken gewend is. In die zin kan het ook zomaar een valse uitbraak zijn, maar vooralsnog ziet het er goed uit.

Bitcoin nieuws

Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen
Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken