Bitcoin snowglobe, Crypto winter
Bitcoin

Is de wereld klaar voor een Bitcoin standaard?

Het vertrouwen in het traditionele financiële systeem brokkelt in rap tempo af en dat maakt de roep om alternatieven groter en groter. Bitcoin is een potentieel alternatief, waarmee mensen in ieder geval niet meer afhankelijk zijn van de gezondheid van banken en in principe altijd bij hun geld kunnen. De grote vraag is of de wereld klaar is voor een Bitcoin standaard en persoonlijk denk ik van niet.

Te vroeg voor een Bitcoin standaard

Het klinkt in theorie natuurlijk fantastisch, om alles wat er nu slecht is aan het financiële systeem aan de kant te smijten en over te stappen op Bitcoin, dat een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden kent. Daarmee zouden spaarders ook beter beschermd zijn tegen inflatie. Op de lange termijn ben ik er helemaal voor om Bitcoin wat meer centraal te stellen binnen het financiële systeem, maar op dit moment is het nog te vroeg.

Het probleem is namelijk dat we op dit moment nog veel te diep in het huidige financiële systeem zitten. Als we nu zouden besluiten om compleet over te stappen op Bitcoin en het op schulden gebaseerde systeem achter ons laten, dan zou de complete economie instorten.

Als de Federal Reserve had besloten om bijvoorbeeld de tegoeden bij Silicon Valley Bank niet te garanderen, dan was misschien de hele Amerikaanse economie in de problemen gekomen. Dat is helaas de realiteit waar we nu inzitten, er is geen alternatief en wat dat betreft zitten de centrale banken echt in de val.

Centrale bankiers zijn ook niet gek, die zien ook wel dat inflatie de enige manier is om het systeem overeind te houden. De gigantische schuldenberg kan alleen onderhouden worden met nog meer schulden. Dat is jammer, maar dat is wel de realiteit en Bitcoin past daar op dit moment nog niet op. Een Bitcoin standaard zou op dit moment teveel ellende veroorzaken.

Wanneer dan wel?

In mijn optiek is het veel beter als de adoptie van Bitcoin stap voor stap gaat en een proces van jaren of zelfs tientallen jaren blijkt. Op die manier kan de gehele economie zich langzaam wapenen op een overstap naar een systeem waarin overheden en centrale banken meer gebonden zijn aan de discipline van een asset met schaarste.

Op dit moment is die discipline er niet en je ziet wat het resultaat is. We werken ons tot aan de nek in de schulden en lenen daarmee in feite rijkdom van toekomstige generaties. Overigens lenen we niet alleen rijkdom, maar vervuilen we op deze manier ook de planeet voor toekomstige generaties.

We hebben veel kunstmatige welvaart gecreëerd die er waarschijnlijk niet helemaal was geweest als het systeem gebonden was aan schaarste. Wat dat betreft zou het helemaal niet verkeerd zijn als Bitcoin over 20-30 jaar een centrale rol in het financiële systeem speelt.

Bitcoin nieuws

S&P 500 daalt – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
De Bitcoin wallet van Duitsland is bijna leeg
Optimisme over renteverlagingen keert terug, maar Bitcoin koers blijft dalen
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?