bitcoin prijs stijgt
Nieuws

Is een Bitcoin Bull Markt Nabij? Analyse van Vorige Cycli

Een zeer bruikbare manier om prijs verwachting voor de toekomst te scheppen van Bitcoin (BTC) en de crypto markt in het algemeen, is door historische data te analyseren. In dit artikel nemen we de on chain data van Glassnode bij de hand en bekijken we de vorige markt cycli van Bitcoin om inzicht te krijgen of de bodemprijs van de huidige cycli achterwege is en of een bull markt aanstaande is.  

Een blik terug

Om een beeld te krijgen hoe mogelijk de volgende bull markt eruit gaat zien en wanneer de (huidige) bear markt definitief voorbij is, nemen we de vorige cycli bij de hand. Zoals is afgebeeld in Figuur 1 bestaan er nu 5 bitcoin cycli:

  • Bitcoin geboorte tot 2011
  • 2011 tot 2013
  • 2015 tot 2017
  • 2018 tot 2018
  • > 2022

Momenteel bevinden we ons in de 5de cycli die vanaf 2022 is ingegaan toen de voorgaande bull markt ten einde kwam toen de piek van de Bitcoin koers op bijna $70.000 uitkwam. Uit figuur 1 kunnen we opmaken hoe de huidige bear markt in 2022 – 2023 gepresteerd heeft ten opzichte van vorige bear markten. Wat opvalt is dat de zogenoemde maximale drawdown (oftewel prijsdaling) relatief beperkt is gebleven in de 2022 en 2023 cycli.

De maximum prijsdaling betreft 18% op een dag, terwijl andere cycli dalingen van ruim 60% hebben ervaren. (2011 – 2013 & 2018 – 2021 cycli). Als de bodem van 27 november inderdaad de bodem van deze cycli wordt, dan betekent het dat deze bear markt relatief mild is ten opzichte van voorgaande cycli. Beleggers vrezen daarom dat er wellicht nog een harde koersdaling in het verschiet ligt voordat Bitcoin daadwerkelijk uit de bear markt is.

Prestatie van vorige bull en bear markten voor Bitcoin
Figuur 1: Prestatie van vorige bull en bear markten voor Bitcoin (bron; Glassnode)

Mogelijke sterke indicatie van sterke Bitcoin vraag

Analisten van Glassnode benoemen de milde bear markt mogelijk als een positief signaal. De relatief zachte prijs crashes suggereren dat ondanks de moeilijkheden in de markt die we hebben gezien in 2022 er genoeg vraag is naar de munt om flinke crashes te reduceren. Als we deze theorie aanhouden dan zien we juist een continue grote vraag naar bitcoin ondanks macro-economische uitdagingen en problemen in de crypto sector.

Bitcoin boven de $100.000 in volgende bull markt

Wanneer we aannemen dat november 2022 de bodem is van de bear markt en dat de bull markt sindsdien in gang is gezet, krijgen we een anders beeld. Zoals is te zien in Figuur 1, zitten we in dat geval nog aan de vooravond van een bull markt. Relatief tot de vorige cycli kan de aankomende bull markt nog 2 – 2,5 jaar aanhouden en zou de BTC prijs tot wel 3x in waarde kunnen stijgen ten opzichte van de huidige koers. Dit zou uitkomen op een potentiële bitcoin koers van ongeveer $100.000.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Dit verwacht Jason Pizzino van Bitcoin in Q4 2023
Macro-investeerder Luke Gromen voorspelt bullmarkt voor Bitcoin en goud
Bitcoin stijgt boven $28.000 en klaar voor bull run in Q4 2023
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je in november 2021 voor 1000 euro aan Shiba Inu (SHIB) had gekocht
Rich Dad Poor Dad auteur: ‘Haal je geld weg bij de banken’
Analist voorspelt: Ripple (XRP) zou in september 2024 kunnen stijgen tot $43