Bitcoin

Is Goud of Bitcoin een betere waardeopslag? Schiff wint het debat

Goudvoorstander en crypto-scepticus Peter Schiff is gekroond tot winnaar van een debat over de vraag of goud een betere waardeopslag is dan Bitcoin.


Goud VS Bitcoin

Op 25 augustus, nam Schiff het op tegen Skybridge-oprichter en voormalig politicus Anthony Scaramucci in een debat over goud en Bitcoin. Voordat het goud versus Bitcoin-debat begon, werd een peiling gedaan onder het online publiek. In de peiling koos 38% in het voordeel van het edelmetaal, 26% voor BTC en 35% koos geen kant. Echter, tegen het einde van het debat waren deze meningen aanzienlijk anders. Toen koos 51% voor goud, 32% voor BTC en 17% was nog steeds onbeslist.


De argumenten van Schiff en Scaramucci

Scaramucci begon met de bewering dat de waarde van BTC is afgeleid van zijn netwerk dat peer-to-peer-transacties mogelijk maakt zonder een derde partij. Hij suggereerde ook dat Bitcoin een voorsprong heeft op goud vanwege zijn schaarste en digitale eigenschappen:

“Ik denk dat Bitcoin vanwege zijn schaarste, goud zal overstijgen. Het is makkelijker te verplaatsen, het is veilig en het wordt vrij snel geadopteerd.”

Dit zal volgens hem snel resulteren in hogere prijzen.

Als reactie zei Schiff dat “in werkelijkheid Bitcoin en goud absoluut niets met elkaar gemeen hebben”. Hij betoogde dat Bitcoin op de markt wordt gebracht als goud, maar geen van de “metaaleigenschappen” bezit die goud zijn waarde geven.

“Een deel van de marketingfraude is om te proberen Bitcoin af te schilderen als goud, goud 2.0 of digitaal goud. Ik bedoel, Bitcoin zelf wordt altijd weergegeven als een munt, en de kleur ervan is goud, en je zet er een “B” op. Maar het is geen munt, het is gewoon een digitale reeks getallen, het is niet iets wat fysiek bestaat.”

Hij voerde aan dat er een verschil is tussen “prijs en waarde”, waarbij de waarde van goud wordt bepaald door real-world use-cases, terwijl BTC geen tastbare ondersteuning heeft in de echte wereld:

“Over 100 jaar, over 1000 jaar, kan het goud dat ik vandaag bezit nog steeds gebruikt worden. Het kan worden omgesmolten en gebruikt in elektronica of gebruikt worden in sieraden, of voor welk nieuw gebruik dan ook dat tegen die tijd is uitgevonden dat vandaag nog niet eens bestaat.”

“In mijn gedachten is het een gigantische pump and dump, waar de mensen die relatief vroeg geïnvesteerd hebben constant proberen de markt te laten stijgen door veel enthousiasme, momentum en FOMO te genereren. Met als doel dat zij zich geleidelijk uit deze markt kunnen verkopen die ze zelf aan het creëren zijn,” zei hij.

Scaramucci herhaalde dat de waarde van de Bitcoin gebonden is aan zijn wereldwijde netwerk, en dat digitalisering in de volgende fase van de mensheid onvermijdelijk is aangezien “software de wereld aan het overnemen is”. Schiff verklaarde dat hij alleen van gedachten zou veranderen als BTC werd ondersteund door goud en daadwerkelijk als valuta werd gebruikt, in plaats van dat het bijna alleen maar wordt gebruikt als investering.

Ter ere van zijn overwinning daagde Schiff, voor de grap, de CEO van MicroStrategy, Michael Saylor uit:

“Ik zeg 1 ding. Michael Saylor ontwijk me niet, ik weet dat je meekijkt.”

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC