ItalyAI
Tech

Italiaanse autoriteit beschuldigt OpenAI van schending privacywetgeving

De Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteit (IDA) heeft ernstige beschuldigingen geuit tegen het Amerikaanse techbedrijf OpenAI. In een officiële verklaring beticht de IDA OpenAI ervan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie te schenden met hun AI-chatbot ChatGPT.

Inspecteren van verzamelde data door AI-technologieën

Het onderzoek, dat in november 2023 van start ging, had als doel het verzamelen van data door AI-technologieën te inspecteren. OpenAI is nu opgeroepen om binnen 30 dagen te reageren op de bevindingen van de IDA. De autoriteit heeft aangegeven samen te werken met een speciale taskforce van privacywaakhonden, onder het European Data Protection Framework (EDPB), om de situatie grondig te beoordelen.

Deze ontwikkeling volgt op de tijdelijke ban van ChatGPT in Italië, ingesteld in maart 2023. Italië was destijds het eerste land dat deze drastische stap nam na een significant datalek. Ondanks kritiek heeft de Italiaanse regering het verbod later opgeheven, op voorwaarde dat OpenAI zou voldoen aan strikte transparantie-eisen.

Sindsdien heeft Italië zijn beleid rondom AI verder aangescherpt. In mei introduceerde de regering een financieringsplan om werknemers te ondersteunen die potentieel door AI vervangen kunnen worden. Verder kreeg de stad Trento een boete van $54.000 wegens misbruik van AI-technologieën in een wetenschappelijk project.

AI-regulering als prioriteit stellen

Met het G7-voorzitterschap in 2024 op de agenda, is Italië vastberaden om AI-regulering als prioriteit te stellen. Premier Giorgia Meloni benadrukt het belang hiervan en plant een speciale AI-sessie voorafgaand aan de G7-top in juni.

De zaak rondom OpenAI onderstreept de complexe interactie tussen innovatie, privacy en regelgeving. Het is duidelijk dat zowel nationale als internationale entiteiten worstelen met de snelheid van technologische vooruitgang en de implicaties ervan voor individuele rechten en maatschappelijke structuren.

Regulatie nieuws

Spanje publiceert lijst met niet-geregistreerde cryptobedrijven
China pakt Cybercriminaliteit aan: Focus op blockchain en metaverse
Problemen rondom de toegang tot cryptovaluta roepen vragen op over de regelgevings-intenties van Nigeria
Meer nieuws

Meest gelezen

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Waarom stijgt de Bitcoin koers tot boven de $53.000?
Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen