ChatGPT AI Chat
Regulatie

Italië blokkeert ChatGPT en onderzoekt vermoedelijke overtredingen

De Italiaanse privacywaakhond heeft aangekondigd dat de kunstmatige-intelligentie (AI)-chatbot ChatGPT tijdelijk geblokkeerd wordt en dat er een onderzoek gestart wordt naar mogelijke schendingen van de regels voor gegevensbescherming.

Beperken gegevensverwerking voor Italiaanse gebruikers

Het bureau voor gegevensbescherming heeft OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter ChatGPT, opgedragen de gegevensverwerking voor Italiaanse gebruikers onmiddellijk te beperken. Dit besluit volgt op het recente datalek dat het AI-platform op 20 maart heeft ervaren, zo benadrukte het bureau.

Onvoldoende informatie beschikbaar

Verder constateerde de Italiaanse gegevenswaakhond dat er onvoldoende informatie beschikbaar is voor gebruikers over de gegevens die worden verzameld door OpenAI. Daarnaast merkte het bureau op dat er geen wettelijke basis is die de grootschalige verzameling en opslag van persoonlijke gegevens door de AI rechtvaardigt tijdens het trainen van zijn algoritmen.

Het bureau benadrukte ook dat de informatie die door de AI-chatbot wordt verstrekt niet altijd overeenkomt met echte gegevens en dat er mogelijk onnauwkeurigheden zijn bij de verwerking van persoonlijke gegevens.

Naast deze zorgen wees de Italiaanse gegevenswaakhond ook op een mogelijke schending van de eigen regels voor gegevensbescherming van ChatGPT. Ondanks het feit dat ChatGPT het gebruik beperkt tot personen boven de 13 jaar, is er volgens het bureau geen verificatiefilter voor de leeftijd van de gebruiker in de applicatie aanwezig. Dit betekent dat minderjarigen mogelijk antwoorden kunnen ontvangen die niet geschikt zijn voor hun ontwikkelende geest. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer ChatGPT weer in Italië mag opereren.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen