Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Kazachstan komt in 2022 met nieuwe energietarieven voor cryptominers

Kazachstan is een populair land geworden voor cryptocurrency-miners, voornamelijk vanwege de enorm lage elektriciteitskosten. Om deze reden heeft de president van het land een nieuwe wet aangenomen die een extra heffing introduceert.


Kleine extra heffing voor crypto-miners

De nieuwe heffing zal crypto-miners in het specifiek raken. Zij zullen nu een extra belastingheffing opgelegd krijgen voor de elektriciteit die ze verbruiken. Het zal echter niet om een schrikbarend bedrag gaan: per kilowattuur zal er een extra vergoeding van 1 Kazachstaanse Tenge betaald moeten worden. Dit komt neer op circa €0,0020 extra per kilowattuur.

Deze nieuwe heffing is onderdeel van een bredere reeks van wetswijzigingen om zo crypto-miners onder de huidige belastingwet te kunnen belasten. Op deze manier kan ook de mining-industrie gereguleerd worden, wat uiteindelijk ten goede zal komen van de gehele markt. Dit verwacht Albert Rau, de voorzitter van de commissie voor Economische Hervorming en Regionale Ontwikkeling in Kazachstan.


Maar paar landen groter op mining-gebied dan Kazachstan

Kazachstan was eerder al relatief populair onder crypto-miners, maar is sinds het verbod vanuit China alleen maar op dit gebied gegroeid. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index staat Kazachstan zelfs op plaats 3 van grootste landen ter wereld als het neerkomt op Bitcoin-hash-percentages.

BTC_Ranking_Hash_Country
Bron: Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index

In deze ranking staat China momenteel nog verreweg op nummer 1. Echter wordt verwacht dat dit aandeel in korte tijd minder groot zal worden, terwijl andere landen juist zullen groeien. Het is nog niet bekend welk land hiervan het meeste zal gaan profiteren, alhoewel Kazachstan een kanshebber hiervoor is.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten