Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Koreaanse overheid komt met verduidelijking rol crypto-regelgeving

De Zuid-Koreaanse overheid heeft gedurende 2021 niet stil gezeten als het aankomt op een regelgeving voor cryptocurrency. Zo is eerder dit jaar bijvoorbeeld bepaald dat er een crypto-belasting komt op de crypto-winsten van naar verluidt 20%.


Verduidelijking gevraagd en gegeven

Hiermee ondergaat het regelgevingslandschap in het land voor digitale activa een enorme verschuiving. Het gevolg hiervan is dat er veel onduidelijkheden ontstaan zijn over de vraag welke Koreaanse overheidsinstantie, of regelgevende autoriteit, belast is met het toezicht op verschillende aspecten van crypto-gerelateerde activiteiten. Veel crypto-handelaren en -bedrijven in het land vroegen dan ook om opklaring.

De Zuid-Koreaanse overheid komt nu dan ook met opheldering. Zo schetst de verklaring dat de Financial Services Commission van het land, ofwel de FSC afgekort, zal worden belast met het toezicht op virtuele activa bedrijven, het opstellen van regelgeving voor de sector en het waarborgen van de uitvoering van sterke anti-witwasmaatregelen door crypto-bedrijven.

De directeur hiervan, Eun Sung-soo, is recentelijk nog uit de slof gesprongen omtrent cryptocurrencies. Dit komt vanwege zijn opmerkingen over de digitale activaklasse en zijn ontkenning dat de autoriteiten noodzakelijkerwijs verplicht zijn om beleggers te beschermen, alleen vanwege de lokale populariteit van crypto. Sindsdien is Eun Sung-soo enigszins terug gekomen van deze opmerkingen door te beweren dat beleggers die hun holdings overdragen aan cryptobedrijven die bij de autoriteiten zijn geregistreerd, zullen worden beschermd door de overheid.


Persoonlijke verantwoordelijkheid

Desondanks dat heeft de gezamenlijke verklaring vanuit de FSC toch wederom benadrukt dat persoonlijke verantwoordelijkheid van het grootste belang blijft, gezien het feit dat crypto nog steeds niet wordt erkend als een valuta of financieel product in Zuid-Korea:

“Niemand kan de waarde ervan garanderen en er bestaat een risico op massale verliezen als gevolg van de volatiele wisselomgeving in binnen- en buitenland.”

Naast de FSC zullen het ministerie van Financiën, de Fair Trade Commission en de Nationale Belastingdiensten en de Koreaanse Douanedienst elk worden belast met het toezicht op specifieke gebieden van crypto-regulering en -toezicht. Ook moeten alle cryptobedrijven, waaronder onder andere custodians, exchanges en brokers zich uiterlijk 25 september van dit jaar registreren bij de ‘Korea Financial Intelligence Unit’. Doet men dit niet, dan riskeert men een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete van 50 miljoen won (circa 37.000 euro). Mogelijk heeft dit op zijn beurt ook nog implicaties op de omzet van hun bedrijven, iets wat men het liefste wil voorkomen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten