Newsbit

Blockchain Network

Krijgt XRP een rol in Russisch SWIFT-alternatief?

Blockchain Network

Rusland, China en India gaan hun nationale betaalnetwerken buiten de huidige SWIFT-infrastructuur om verbinden. Op sociale media wordt gespeculeerd dat de drie landen XRP zouden kunnen gebruiken voor dit nieuwe netwerk. Hoe zit het met SWIFT, en wat is het doel van het plan van de drie grote landen?


Russisch systeem klaar voor gebruik

Volgens het medium Russia Today komen de plannen van de drie grote landen niet uit de lucht vallen. In 2014 begon Rusland reeds met het ontwikkelen van haar eigen betaalnetwerk met de naam SPFS, zo schrijft RT. Het artikel meldt dat het project toen werd gestart omdat de Verenigde Staten hadden gedreigd Rusland uit de SWIFT-alliantie te zetten. Russia Today vergeet hier echter te vermelden dat dit dreigement kwam als onderdeel van economische sancties, vanwege de Russische annexatie van de Krim-regio. Niettemin begon de Russische overheid als reactie hierop met het ontwerpen van een onafhankelijk betaalnetwerk. Tot dusver wordt SWIFT nog steeds gebruikt voor het grote deel van de Russische economische activiteit. Het SPFS-systeem werkt echter volledig, zo stelt Alla Bakina. Zij is directeur van het netwerk en werkzaam bij de Russische nationale bank. Bakina verklaart dat inmiddels ruim 15% van alle Russische transacties met SPFS worden voltooid.


XRP-community is hoopvol

Als het aan beleidsmakers ligt gaat het percentage van 15% dus sterk stijgen in de komende jaren. Zij willen niet langer afhankelijk zijn van de VS en andere Westerse landen die de SWIFT-regels 45 jaar geleden opstelden. Daarom wil Rusland haar nieuwe betaalsysteem nu gaan verbinden met de economieën van China en India. Het Chinese betaalsysteem CIPS krijgt een verbinding met SPFS, waarna gebruikers moeiteloos transacties kunnen voltooien tussen de twee landen, zo meldt het artikel van RT. Dit is reden tot hoop binnen de Ripple-community: volgens hen is XRP de perfecte oplossing om het betaalverkeer tussen deze twee grote economieën te realiseren. Hoewel India nog geen eigen betaalnetwerk heeft ontworpen, wil Rusland ook met deze snel groeiende economie verbindingen aanleggen. Zo kan Poetin’s regering volop handelen met twee grootmachten, zonder dat ‘het Westen’ hem kan beperken.


Wat is er mis met SWIFT?

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, kortweg SWIFT, is het wereldwijde netwerk dat meer dan 8.000 banken en andere financiële partijen met elkaar verbindt. SWIFT heeft klanten in bijna ieder land op aarde, en er is eigenlijk geen concurrent voor deze organisatie. Al bijna 50 jaar lang voltooit dit netwerk vrijwel iedere internationale transactie. En dat is precies waarom het zoveel kritiek te verduren krijgt: het systeem is nog vrijwel hetzelfde als toen het werd geïntroduceerd in 1973. Toendertijd stond telecommunicatie nog in de kinderschoenen en moest men het stellen zonder het internet en mobiele apparaten, bijvoorbeeld. In de jaren ’70 voldeed SWIFT het aan de eisen van de banken, maar anno 2019 is het een log, verouderd netwerk met hoge kosten. Bovendien is het moeilijk te moderniseren door de ouderwetse structuur. Hoe zit dat?


Losse systemen

Bij de oprichting waren 240 banken betrokken, die samen een basisnetwerk begonnen de gebruiken. De overige 7.760 banken en instellingen die nu lid zijn, sloten later aan: zij moesten een eigen intern systeem bouwen dat met het SWIFT-netwerk kon verbinden. Omdat al deze netwerken verschillen van elkaar, kunnen ze vaak niet direct met elkaar in verbinding staan. Informatie over een transactie moet daarom vaak een lange omweg zoeken om bij de ontvanger te geraken. Veel landen hebben bovendien ook nog eens verouderde interne netwerken, wat het geheel nog langzamer en omslachtiger maakt.

Bij transacties binnen landsgrenzen is het probleem vaak niet echt merkbaar. Verschillende banken uit hetzelfde land zijn aangesloten op dezelfde nationale infrastructuur, waardoor er meestal weinig frictie is. Het verzenden van geld naar een bank in het buitenland is een ander verhaal: dit kan in sommige gevallen wel dagen duren, zeker tussen landen die weinig economische banden hebben. €50 versturen van Nederland naar bijvoorbeeld Indonesië kan wel drie dagen duren. Bovendien vragen huidige betaalverwerkers vaak immense transactiekosten voor zulke transacties.


Is blockchain de oplossing?

Er zijn dus duidelijke redenen dat zo veel mensen en bedrijven kritiek uiten op het SWIFT-systeem. In het huidige tijdperk van mobiele communicatie en ‘instant messaging’-diensten als Whatsapp zou het versturen van geld ook makkelijker moeten zijn, stellen ze. Vorig jaar schreef het gerenommeerde medium Financial Times dat blockchain-technologie een grote uitdaging is voor SWIFT. In een artikel beschrijft het Ripple als de grote uitdager van SWIFT op het gebied van internationale betalingen. Ripple heeft zelfs als speerpunt het ‘stroomlijnen van internationale betalingen’ tussen banken en grote financiële organisaties. Het is daarom niet verwonderlijk dat het nieuws over de Russische plannen de oren van XRP-investeerders doet spitsen. Een tweet van Ripple uit september 2017 bewijst in ieder geval dat Chinese beleidsmakers wel degelijk hebben gesproken met het Amerikaanse bedrijf. Of XRP het nieuwe betaalnetwerk zal gaan faciliteren blijft echter voorlopig nog gissen.

Het is niet de eerste keer deze maand dat China in het financiële nieuws haalt: afgelopen week riep president Xi op tot versnelde ontwikkeling van de blockchain-sector. Kort hierna zagen bijna alle Chinese crypto-projecten hun prijzen flink stijgen, zoals Newsbit al eerder schreef in een verslag. Eveneens keurde de Chinese overheid nieuwe wetgeving goed voor de digitale Yuan die het binnenkort wil uitgeven.

 

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top