Regulatie

Kritiek op voorstel voor crypto-verbod in Rusland

De Russische Centrale Bank publiceerde onlangs een rapport over een verbod op crypto, maar dit kon op veel kritiek rekenen.


Recent crypto-verbod

Op 20 januari publiceerde de Russische Centrale Bank een rapport waarin een algemeen verbod op binnenlandse cryptohandel en mining werd voorgesteld. Het rapport stelde dat de risico’s van crypto “veel groter zijn voor opkomende markten, waaronder Rusland”.

Het recente verbod van Rusland op crypto heeft kritiek gekregen van een aantal grote namen, waaronder de stafchef van Alexei Navalny Leonid Volkov, en de oprichter van Telegram, Pavel Durov.

Pavel Durov verklaarde dat het voorgestelde verbod op crypto “een aantal sectoren van de hightech-economie zou vernietigen”. Verder zei hij het volgende:

“Een dergelijk verbod zal de ontwikkeling van blockchaintechnologieën in het algemeen vertragen. Deze technologieën verbeteren de efficiëntie en veiligheid van veel menselijke activiteiten, van financiën tot kunst.”

Hoewel Durov toegaf dat de “wens om de circulatie van cryptocurrencies te reguleren logisch is van de kant van een financiële autoriteit”, concludeerde hij dat “een dergelijk verbod waarschijnlijk geen gewetenloze spelers zal tegenhouden. Het zal eerder een einde maken aan legale Russische projecten.”


Wil jij Crypto verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Leonid Volkov: verbieden is “onmogelijk”

Volkov is de stafchef van Alexei Navalny. Navalny is een oppositieleider in Rusland en oprichter van The Anti-Corruption Foundation (FBK). In augustus 2020 werd hij vergiftigd met het zenuwgas Novitsjok. Nadat hij in Duitsland was hersteld, keerde hij in januari 2021 terug naar Rusland, waar hij werd gearresteerd. Sindsdien zit hij vast.

Volkov verwees naar een rapport van 20 januari van Bloomberg. Het beweerde dat de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) een belangrijke rol speelde bij het bevorderen van het verbod, omdat crypto kan worden gebruikt om “niet-systemische oppositie en extremistische organisaties” te financieren.

Hij voegde eraan toe dat hij “er zeker van was dat de Bloomberg-versie in dit geval dicht bij de werkelijkheid ligt, maar dat er niets zal gebeuren.” Hij stelde het volgende:

“Technisch gezien is het verbieden van cryptocurrency hetzelfde als het verbieden van overdrachten van persoon tot persoon (dat wil zeggen dat het onmogelijk is). Ja, ze kunnen het erg moeilijk maken om geld te storten op crypto-exchanges, maar dit kan alsnog worden gedaan door tussenpersonen die dit doen via buitenlandse jurisdicties. Alleen de transactiekosten zullen wat stijgen…”

Veel buurlanden van Rusland hebben ook een hard standpunt ingenomen over crypto. Op 19 januari moesten burgers in Georgië een eed zweren om te stoppen met het minen van cryptovaluta. De regeringen van Kosovo en Kazachstan zijn onlangs ook toegevoegd aan de lijst van landen die cryptomining hebben verboden.

Tot nu toe is Oekraïne een uitzondering. In september 2021 heeft het een aantal wetten aangenomen om de acceptatie van cryptocurrencies door het land te vergemakkelijken.