Bot
Blockchain

Levan Kvirkvelia: “40 procent ‘actieve gebruikers’ dApps zijn bots”

De industrie voor decentrale applicaties zit sinds de zomer van 2021 in de lift. Natuurlijk heeft ook deze tak van de industrie last van de bearmarkt, maar er stromen nog altijd miljarden dollars naar binnen. Volgens een onderzoek van Dove Metrics en Messari, haalde de crypto-industrie de eerste helft van 2022 30,3 miljard dollar op. Maar hoe zit het met het gebruik van decentrale applicaties?

Aantal actieve gebruikers

Vanaf het begin is er een gezonde mate van wantrouwen geweest over het daadwerkelijke aantal actieve gebruikers voor decentrale applicaties. Tot voor kort was daar nog weinig tot geen bewijs voor. Nu komt Levan Kvirkvelia, de mede-oprichter van Jugger, met keiharde cijfers. Volgens de analist zijn 40 procent van de actieve gebruikers van decentrale applicaties geautomatiseerde bots of één entiteit die meerdere accounts beheert.

In sommige gevallen, zoals bij AnRKey X op het Polygon netwerk, ligt het percentage bots zelfs op 84 procent. Uit het onderzoek van Kvirkvelia blijkt dat analisten het aantal tokenhouders van een project in ieder geval niet als hulpmiddel kunnen inzetten om iets over het aantal actieve gebruikers te zeggen.

Faken van community is moeilijk

Een simpele manier om te ontdekken of een project gebruikers heeft gekocht is door de gemeenschap in de gaten te houden. Als de engagement op social media posts heel wisselend is of niet overeenkomt met wat je zou verwachten op basis van het aantal dagelijkse actieve gebruikers, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Om dit te checken zou je ook de Discord of Telegram van een decentrale applicatie kunnen controleren.

Hiervoor moet je simpelweg door de laatste 40 tot 60 berichten scrollen en vervolgens bedenken of het om daadwerkelijke vragen en discussie gaat, of dat er sprake is van bots. Uiteindelijk is het met bots praktisch onmogelijk om een levendige community op te bouwen. Iets wat we maar al te vaak terugzien bij DeFi-projecten.

Blockchain nieuws

Kansen in Tokenisatie voor vermogensbeheerders, volgens Chainlink
Er zitten voor miljoenen vast in wallets gekoppeld aan Coinbase en Vitalik Buterin
Verschuiving in crypto toegangspoorten essentieel voor Web3 Adoptie
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?