Bitcoin Nieuws

Bitcoin Lightning Network krijgt eerste fysieke ATM in Australië

In het Australische Coolangatta staat de eerste ATM (geldautomaat) waarmee je Bitcoin kunt kopen voor het Lightning Network. Het nieuwe apparaat staat in het The Strand winkelcentrum in de stad en is vanaf nu beschikbaar voor het winkelende publiek. Dit zijn de stappen die nodig zijn om Bitcoin naar de massa te brengen.

De Lightning-integratie

Een Bitcoin Lightning Network ATM werkt in principe hetzelfde als een normale, met als grote verschil dat ze een stuk sneller zijn. Om Bitcoin te ontvangen op het ‘normale’ netwerk, moet je wachten totdat de transactie in het volgende blok zit. In het geval van het Lightning Network schieten de Bitcoin onmiddellijk naar jouw wallet en zijn de transactiekosten een stuk lager.

Ook is het met deze ATMs mogelijk om hele kleine hoeveelheden Bitcoin te kopen. Op dit moment gebruiken de meeste ATMs nog het normale Bitcoin-netwerk, wat enkele beperkingen met zich meebrengt. Als de transactiekosten bijvoorbeeld hoog zijn, moeten de ATM-beheerders vaak transacties samenvoegen, zodat ze kunnen besparen op deze kosten. Vooral tijdens bullruns kunnen de kosten op dat front enorm oplopen.

Dat zorgt er ook voor dat er ongemakkelijke lange wachttijden kunnen ontstaan. Voordat de ATM een transactie inschiet, moet het wachten op andere gebruikers op de wereld die ook Bitcoin willen ontvangen. Pas als ze voldoende vraag hebben, kunnen ze de transactie inschieten, zodat de gebruikers niet een te hoge fee betalen voor de transactie.

Lightning to the rescue

Het Lightning Network lost deze problemen in theorie allemaal op. De technologie werkt nog niet optimaal, maar wordt steeds beter. Het gave is dat gebruikers meteen de beschikking over hun Bitcoin krijgen, zodra het cashgeld in de machine zit. In sommige gevallen betaal je dan alsnog wat transactiekosten, maar die vallen over het algemeen in het niet bij normale Bitcoin transacties.

De installatie van de Lightning Network ATMs in Australië komt kort nadat bekend werd dat het land El Salvador in heeft gehaald qua aantal ATMs. Australië is uiteindelijk met 216 Bitcoin ATMs het nieuwe jaar ingegaan. Het totale aantal Bitcoin ATMs op de wereld ligt momenteel op 38.602, waarvan er in 2022 alleen al 6.071 zijn geïnstalleerd. 

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten