USDC
Stablecoin

MakerDAO oprichter wil Circle’s USDC laten vallen als dekkingsmunt voor DAI

In de nasleep van het Amerikaanse verbod op Ethereum-mixer Tornado Cash heroverwegen veel crypto-partijen hun exposure aan gecentraliseerde dienstverleners. Nu kunnen we ook het succesvolle DeFi-protocol MakerDao aan die lijst toevoegen. Oprichter Rune Christensen zegt namelijk dat MakerDao overweegt om de DAI stablecoin los te koppelen van USDC.

Realisme is geboden

Het valt niet te ontkennen dat de USDC stablecoin van Circle binnen het bereik van de lange arm van de Amerikaanse overheid valt. Volgens Rune Christensen is het een kwestie van tijd voordat dat feit MakerDao problemen oplevert. “Ik denk dat we serieus moeten overwegen te ontkoppelen van de Amerikaanse dollar. Het is bijna onvermijdelijk dat het gaat gebeuren en alleen maar realistisch dat we dat doen met een hoge mate van voorbereiding”, aldus Christensen.

De heroverweging om USDC te gebruiken als dekkingsmunt voor DAI komt onder andere nadat Circle eerder deze week besloot om 38 wallets te blacklisten. Het ging om wallets die in verbinding stonden met Tornado Cash. Circle bevroor alle USDC die in deze wallets stond, een scenario dat voor een partij als MakerDao een ware nachtmerrie is. Wat dat betreft lijkt het inderdaad beter als ze zo snel mogelijk onafhankelijk worden.

Angst voor de Amerikaanse overheid

Circle was technisch gezien niet eens verplicht om de fondsen te bevriezen. Het Amerikaanse bedrijf deed dit echter uit voorzichtigheid en om de overheid te vriend te houden. In een statement op dinsdag verdedigde oprichter Jeremy Allaire de beslissing, maar sprak hij ook over de gevolgen voor de privacy-mogelijkheden van cryptogebruikers.

“We weten dat het voldoen aan de wet een verplichting is van een gereguleerde financiële instelling […] We weten ook dat ‘doen wat hoort’ tegen ons geloof in de waarde van open software en internet ingaat. Privacy behoort volgens ons een fundamenteel onderdeel van het ontwerp van een digital dollar te zijn”, aldus Allaire over de beslissing.

De DAI stablecoin van MakerDAO is op dit moment grotendeels gedekt door het USDC van Circle. Als een groot DeFi-protocol met een totale opgesloten waarde van 11 miljard dollar, is de afhankelijkheid van een asset die binnen het bereik van de Amerikaanse overheid valt op zijn minst gevaarlijk te noemen. 

Stablecoin nieuws

Venezuela gebruikt Tether om Amerikaanse sancties te omzeilen
Tether heeft sinds uitbreiding naar TON al $60 miljoen aan uitgiftes geplaatst
Tether kent vliegende start op TON blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?