Blockchain,, Trending

Marshalleilanden lanceert nationale crypto

Vandaag, 4 September, hebben de Marshalleilanden een nationale op blockchain gebaseerde valuta uitgegeven. Lees hier meer.


Monetaire onafhankelijkheid

De Marshalleilanden hebben deze crypto-valuta uitgegeven in een poging ‘eindelijk monetaire onafhankelijkheid te verwerven op een manier die de Marshallese waarden weerspiegelt’.

De uitgifte van de Marshallese soeverein (SOV) werd aangekondigd in een essay door The Honourable David Paul – Minister In-Assistance to the President and Environment of the Marshall Islands – gepubliceerd door Coindesk op 4 september.


“Verbonden met het wereldwijde financiële systeem op zijn eigen voorwaarden”

De Marshalleilanden hebben in 2018 een Sovereign Currency Act aangenomen, waarin zij de intentie hebben uitgesproken om hun nieuwe nationale digitale valuta vrij te geven. De natie, die sinds 1979 onafhankelijk is, gebruikt tot nu toe de Amerikaanse dollar als officiële valuta voor alle betalingen, schulden, openbare lasten, belastingen en heffingen.

De afhankelijkheid van de staat van Amerikaanse subsidies wordt geschat op in totaal ongeveer $ 70 miljoen per jaar.

In zijn essay schetst minister Paul dat de keuze van de eilanden om een ​​tweede wettig betaalmiddel op basis van blockchain-technologie uit te geven, gebaseerd was op de overtuiging dat gecentraliseerde oplossingen niet werkbaar zijn in een land met iets meer dan 50.000 mensen verspreid over meer dan 1.000 eilanden in de Stille Oceaan.

Naast decentralisatie biedt blockchain het land de mogelijkheid om naleving “ingebakken in het valutaprotocol zelf,” – in de woorden van de minister – “met behoud van privacy voor individuen.”


Strijd tegen witwassen vs privacy

De technologie, zegt hij, stelt de staat in staat om veel van zijn nalevingsverplichtingen te automatiseren, waardoor de kosten van bestaande systemen worden verlaagd en zo een meer proactieve rol kan worden gespeeld in de wereldwijde strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Goedgekeurde entiteiten – zoals banken of exchanges – zullen worden belast met het verifiëren van de identiteit van SOV-gebruikers, waardoor loopholes in de anonimiteit worden gesloten. Toch, zo schrijft de minister, zal het land ernaar streven de financiële privacy zoveel mogelijk te beschermen, met het argument dat:

“Het is van cruciaal belang dat individuele gebruikers een redelijke verwachting van privacy hebben – met name de mogelijkheid om te kiezen wanneer ze hun informatie vrijgeven, wat ze precies delen en met wie.”


Overheden hoeven geld niet als een ‘onbeperkte hulpbron’ te beschouwen

Minister Paul schetst dat de SOV een vaste, fraudebestendige geldhoeveelheid zal hebben en dat de groei vooraf zal worden bepaald op 4% per jaar. Hij stelt dat:

“We hebben ervoor gekozen om een ​​vaste geldhoeveelheid met vaste groei te creëren omdat traditionele valuta’s opmerkelijk onstabiel kunnen zijn. […] Het beleid van grote centrale banken is niet geruststellend, zoals de goud- en bitcoin-prijzen bevestigen. Wij als overheden moeten een duurzamere benadering van geld hanteren en het niet als een onbeperkte bron beschouwen. ‘

Andere aspecten van het essay wijzen op het feit dat tradioneel geld remittance-diensten momenteel extreem duur zijn voor burgers, iets dat wrijvingsloze blockchain-gebaseerde systemen kunnen helpen verminderen.

Zoals onlangs gemeld, bereidt China zich nu voor op de lancering van een door de centrale bank beheerde, blockchain-gebaseerde, digitale valuta die gebruikt gaat worden in retailscenario’s.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)