Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Medewerker Europese Centrale Bank: Digitale Euro kan binnen 4 jaar komen

Fabio Panetta, een lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gezegd dat er binnen vier jaar een digitale euro zou kunnen komen.

“Oude financiële zekerheden beginnen te wankelen”

Panetta gaf maandag een toespraak in Ierland. Hier zei hij dat de Europese Centrale bank in 2023 klaar is om een digitale euro te gaan testen. Deze testfase zal volgens hem zo’n drie jaar gaan duren. Dat betekent dat de digitale euro wellicht in 2026 gebruikt kan gaan worden. Volgens Panetta is het een must dat Europa digitaliseert en de digitale euro kan hier goed bij helpen. Hij vertelde:

“We leven in turbulente tijden [..} En ook op financieel gebied beginnen oude zekerheden te wankelen. Digitale technologieën, veranderende betalingsgewoonten en de race om de suprematie van betalingen stellen de complementariteit van publiek en privaat geld op de proef.”

“Vandaag zal ik beargumenteren dat om deze symbiose te behouden, publiek geld zijn rol als monetair anker in het digitale tijdperk moet behouden. Een digitale euro zou onze monetaire soevereiniteit versterken en een vorm van geld van de centrale bank opleveren voor dagelijkse digitale betalingen in het hele eurogebied, net als contant geld voor fysieke transacties. Om te slagen, moet een digitale euro waarde toevoegen voor gebruikers, innovatie stimuleren en sterke politieke en maatschappelijke steun genieten.”

“Cryptocurrencies zij geen betrouwbare vorm van een valuta”

Panetta gaf ook commentaar op de recente marktvolatiliteit voor cryptocurrencies, waarbij de stablecoin TerraUSD zijn koppeling met de Amerikaanse dollar verloor. Volgens de medewerker van de ECB zijn ook andere stablecoins, waaronder Tether, niet risicovrij. “Ze zijn kwetsbaar voor runs.” Hij ging verder:

“Recente ontwikkelingen in de markt voor crypto-activa illustreren dat het een illusie is om te geloven dat privé-instrumenten als geld kunnen fungeren als ze niet te allen tijde tegen een redelijke vergoeding in publiek geld kunnen worden omgezet”, zei Panetta.

“Ondanks beweringen dat crypto’s een betrouwbare vorm van valuta zijn die vrij is van openbare controle, zijn ze te riskant om als een betrouwbaar betaalmiddel te fungeren. Ze gedragen zich meer als speculatieve activa en roepen meerdere zorgen op over het openbare beleid en de financiële stabiliteit.”

Veel EU-functionarissen zeggen al een tijdje dat er een digitale euro aan zit te komen. Zei vertelden dat de wetgeving en het beleid van de Europese Unie erop gericht is dat de digitale euro binnen vijf jaar zou kunnen komen. Volgens Fabio Panetta zou dat dus misschien nog een jaartje sneller zijn.

Regulatie nieuws

Singapore geeft 3 crypto-bedrijven goedkeuring voor licentie Singapore geeft 3 crypto-bedrijven goedkeuring voor licentie
Centrale Bank Qatar in fundamentele fase voor lancering Digitale Valuta Centrale Bank Qatar in fundamentele fase voor lancering Digitale Valuta
WeChat China verbied Crypto- en NFT-gerelateerde accounts WeChat China verbied Crypto- en NFT-gerelateerde accounts
Meer nieuws

Meest gelezen

Experts: Shiba Inu koers kan tot $4,15 stijgen in 2040 Experts: Shiba Inu koers kan tot $4,15 stijgen in 2040
Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash
Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten