Regulatie Nieuws

Meer dan $55 miljoen in beslag genomen bij Europol Dark Web-optreden

Crypto was een cruciaal element bij de ontmanteling van de illegale darkweb-marktplaats genaamd “Monopoly Market”, toen Europol, het Amerikaanse ministerie van Justitie en negen landen samenwerkten om 288 verdachten die betrokken waren bij drugshandel te arresteren.

Operatie SpecTor

Volgens een officieel persbericht van Europol resulteerde de operatie, bekend als SpecTor, in de inbeslagname van meer dan 100 soorten vuurwapens, 850 kg (1.873,94 lbs) drugs en meer dan 50,8 miljoen euro in contanten en cryptocurrencies.

Het succes van SpecTor benadrukt de groeiende capaciteit van internationale wetshandhavingsinstanties om illegale activiteiten op het dark web aan te pakken, vooral die met betrekking tot cryptocurrency-transacties.

Dankzij informatie die was verkregen uit eerdere ontmantelingen van darkweb-markten en de in beslag genomen servers van Monopoly, konden SpecTor-onderzoekers honderden drugsdealers en klanten opsporen die betrokken waren bij de illegale activiteiten.

Volgens de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland heeft de operatie geleid tot het hoogste aantal arrestaties en de meeste in beslag genomen middelen van alle internationale acties tegen drugshandelaren op het dark web onder leiding van het ministerie van Justitie.

Er wordt verwacht dat de strijd tegen criminele cryptocurrency-transacties en online marktplaatsen die illegale activiteiten mogelijk maken, zal worden voortgezet met streng optreden.

Crypto’s steeds vaker doelwit van cybercriminelen

Cryptocurrencies zijn steeds meer het doelwit van cybercriminelen omdat ze grotendeels ongereguleerd en gedecentraliseerd blijven, waardoor ze een aantrekkelijke kans bieden om snel winst te maken. De stijgende waarde van cryptocurrencies vormt een grotere stimulans voor hackers om ze te stelen.

Het traceren van cryptocurrencies is naar verluidt gebruikt om de reikwijdte van dergelijke operaties uit te breiden. Na de inbeslagname van databases met transactiegegevens van verwijderde dark web-markten, kunnen cryptotracers de informatie gebruiken als basis om de geldstroom over verschillende blockchains te volgen en uiteindelijk de crypto-exchanges te identificeren waar opbrengsten van illegale drugsverkoop worden omgezet in contanten.

Deze exchanges kunnen op hun beurt worden gedagvaard om gebruikersgegevens te verstrekken, wat helpt bij het identificeren van criminelen die bij de illegale activiteiten betrokken zijn.

Tienduizenden illegale verkopen

De 288 verkopers en kopers werden gearresteerd in Europa, de VS en Brazilië wegens hun betrokkenheid bij tienduizenden illegale verkopen. Verschillende belangrijke figuren zijn onder de verdachten die door Europol zijn gearresteerd.

Er zijn nog steeds onderzoeken gaande om meer personen achter de darkweb-accounts te identificeren, wat suggereert dat er mogelijk meer arrestaties zullen volgen.

De succesvolle operatie is een grote klap voor criminele darkwebnetwerken en autoriteiten hopen dat het anderen zal ontmoedigen om zich bezig te houden met dergelijke illegale activiteiten.

Regulatie nieuws

SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging
BRICS denkt na over gigantische uitbreiding
AML-regels voor digitale activa gaan ook in VAE van kracht
Meer nieuws

Meest gelezen

Amerikaans schuldplafond akkoord: mogelijke gevolgen voor crypto
AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet