Regulatie

Mexico stopt plannen van grote bank om Bitcoin-services aan te bieden

De CEO van Banco Azteca wilde Bitcoin-diensten in Mexico aanbieden, maar de regering heeft dit tegengehouden.


Mexico wil geen crypto

Het lijkt erop dat de Mexicaanse regering er geen belang bij heeft om het volgende Bitcoin-land te worden. Het houdt namelijk grote banken weg van cryptocurrencies.

De minister van Financiën van Mexico, Arturo Herrera Gutierrez, deelde op zijn Twitter-account een officiële verklaring van de centrale bank van het land. Het ministerie van Financiën en de National Banking and Securities Commission — de SEC van Mexico, zeggen dat cryptocurrencies volgens de huidige wetgeving niet als geld worden beschouwd. Ze stellen dat banken op geen enkele manier met cryptocurrencies mogen werken.

“Financiële instellingen in het land zijn niet bevoegd om virtuele activa aan het publiek aan te bieden. Zo bewaren we een gezonde afstand tussen deze activa en het financiële systeem.”

Volgens de verklaring zijn er wettelijke sancties verbonden aan het aanbieden van dergelijke cryptocurrencies. Regelgevers voegden eraan toe dat ook stablecoins verboden zijn. Deze zijn echter niet onderheven aan de volatiliteit die typisch is voor traditionele cryptocurrencies.

Deze aankondiging zet een bijna definitieve rem op het gebruik van cryptocurrencies in Mexico. Het lijkt echter een reactie te zijn op de berichten dat Banco Azteca – de tiende grootste bank van het land volgens BNAmericas – werkt aan een nieuwe dienst met betrekking tot cryptocurrencies.

Ricardo Salinas, de CEO van Banco Azteca, is de derde rijkste man in Mexico en investeert al geruime tijd in Bitcoin. Hij heeft verschillende uitspraken gedaan over de acceptatie van cryptocurrencies en het gebruik ervan als waardeopslag. Hij beweerde ongeveer 10% van zijn liquide beleggingswallet in Bitcoin te hebben.


De tweet waar het mee begon

In antwoord op een tweet gepost door MicroStrategy CEO Michael Saylor, verzekerde Ricardo Salinas dat Bitcoin veel beter was dan goud. Hij onthulde later dat Banco Azteca werkte aan het aanbieden van oplossingen waarmee zijn klanten cryptocurrencies konden verhandelen.

“Bitcoin is een goede manier om uw wallet te diversifiëren. Ik denk dat elke belegger moet kijken naar cryptocurrencies en hun toekomst. We werken eraan om crypto naar onze klanten te brengen en vrijheid te blijven promoten.”

Het nieuws kreeg meer dan 2700 likes en verspreidde zich als een lopend vuurtje onder cryptocurrency-voorstanders in het land. Het lijkt er echter op dat dit gerucht voldoende was voor de autoriteiten om een waarschuwing uit te geven.

De Bitcoin-liefhebbende miljardair gaf echter niet zo snel op. In reactie op een publicatie van de BTC Times waarin werd beweerd dat de Centrale Bank zijn plannen om Bitcoin te accepteren “afsloot”, reageerde Salinas met een uitdagende “we zullen het zien”.