Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Minister Nigeria streeft naar eerlijke crypto-regelgeving

Momenteel zijn cryptocurrencies nog grotendeels verboden in Nigeria. Een minister uit het land ziet echter kansen in de nieuwe technologie en roept hierom op voor een regelgeving die het gebruik van de digitale technologie bevordert in plaats van deze te beperken.


Onzekerheid bij regulatie moet weggenomen worden

Dit heeft de staatssecretaris voor begroting en nationale planning, Clem Agba, gezegd. Volgens hem is het gevolg een grote onzekerheid bij de regulering van crypto’s dat diverse kansen om de technologie te maximaliseren nu verdwijnt.

Eerder dit jaar, in februari, kondigde de centrale bank van Nigeria een crypto-verbod aan. Hierdoor mochten de lokale commerciële banken geen transacties of operaties in cryptocurrencies uitvoeren. Destijds werd gezegd dat crypto’s het huidige financiële systeem in het land zou bedreigen.

Inmiddels is deze negatieve houding ten aanzien van cryptocurrencies veranderd. Cryptocurrencies worden vandaag als omwisselbare effecten beschouwt, waardoor ze nu op zoek zijn naar duidelijkheid over een eventuele crypto-regulering.


Enkele uitdagingen staan te wachten

Er staan echter nog wel enkele uitdagingen te wachten voordat zo’n regulering er überhaupt doorkomt. In de bestaande wetten die in het land zijn opgesteld, kan namelijk niet expliciet worden bepaalt wie de macht heeft om crypto’s te reguleren. Het kan hierdoor wel zomaar zijn dat er een extra instantie nodig is die deze rol zou kunnen invullen.

Ook het gebruik van de blockchain-technologie kan voor grote voordelen zorgen in het land. Om deze technologie te promoten en te laten groeien voor een breder gebruik, zouden operators in het land daardoor niet aan de banden moeten worden gelegd, maar juist moeten worden geholpen. Agba zei het volgende:

“Het is van cruciaal belang voor alle belanghebbenden om iedere speler te zien als een belangrijke teamgenoot, in de richting van een gezonde crypto-ruimte in Nigeria.”

Alhoewel er een verbod geldt in het land, weerhoudt dit de inwoners niet van om erin te investeren. Uit een onderzoek van Statista blijkt namelijk dat Nigeria het hoogste aandeel heeft van dergelijke activa per hoofd van de bevolking. Of dit aandeel verder gaat groeien nadat het verbod eventueel opgeheven wordt is op dit moment nog onbekend.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten