European Union flag against European Parliament
Regulatie

Ministers van Financiën EU: Digitale Euro moet privacy beschermen

Tijdens een recente bijeenkomst bespraken de ministers van Financiën van de EU de voortgang van het digitale europroject en benadrukten ze de noodzaak dat de digitale valuta privacy van burgers moet beschermen en transparant moet zijn.

Ook erkenden ministers de potentiële voordelen van een digitale euro, zoals meer financiële inclusie en minder afhankelijkheid van buitenlandse betalingssystemen, maar benadrukten het belang van de bescherming van persoonlijke gegevens en financiële informatie van gebruikers.

De ministers benadrukten ook dat de digitale euro veilig moet zijn en bestand moet zijn tegen potentiële cyber-dreigingen. Ze benadrukten het belang van nauwe samenwerking met de Europese Centrale Bank en andere relevante autoriteiten om ervoor te zorgen dat de digitale euro voldoet aan de hoogste veiligheids- en privacynormen.

EU neemt zorgen rondom CBDC’s serieus

De ontwikkeling van een digitale euro is een onderwerp van veel discussie geweest binnen de EU, waarbij sommige deskundigen waarschuwden voor de mogelijke risico’s en nadelen van een dergelijke munteenheid. De nadruk die de ministers van Financiën leggen op privacy geeft echter aan dat de EU deze zorgen serieus neemt en vastbesloten is ervoor te zorgen dat de digitale euro wordt ontwikkeld op een manier die prioriteit geeft aan de bescherming van de persoonlijke gegevens van gebruikers.

Over het algemeen verklaarden de ministers van Financiën dat de digitale euro qua privacy zo ontworpen moet zijn dat deze zoveel mogelijk lijkt op fysiek contant geld. De EU zet zich in voor de anonimiteit van transacties en de bescherming van persoonsgegevens.

Deze laatste verklaring van de EU-ministers van Financiën is een duidelijke indicatie dat privacy en veiligheid voorop zullen staan bij het digitale europroject. Het valt nog te bezien hoe deze principes in de praktijk zullen worden geïmplementeerd, maar de nadruk van de ministers op privacy suggereert dat de EU voorzichtig en verantwoord omgaat met de ontwikkeling van een digitale euro.

Wat zijn de vervolgstappen?

De Europese Commissie heeft het voornemen om in de eerste helft van dit jaar een voorstel in te dienen dat de digitale euro tot stand brengt en de belangrijkste kenmerken ervan reguleert.

Ondertussen werkt de Europese Centrale Bank aan een prototype voor de digitale euro. Vijf bedrijven – CaixaBank, Worldline, EPI, Nexi en Amazon werden geselecteerd om deel te nemen aan de oefening, waarbij elk bedrijf zich richtte op een specifieke use case voor het project.

De onderzoeksfase van de ECB loopt naar verwachting in het najaar af en dan zal worden besloten of het project wordt gerealiseerd.

Regulatie nieuws

Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Hoe de Federal Reserve de rente kan verlagen, zonder de rente te verlagen
Taiwanese cryptobedrijven sluiten zich aan bij vereniging voor zelfregulering
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken