amerika
Bitcoin

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken

De stabiliteit van het Amerikaanse banksysteem wordt momenteel bedreigd door een combinatie van factoren. De renteverhogingen van de Federal Reserve hebben de marktwaarde van de activa van het banksysteem met een zorgwekkende 2 biljoen dollar doen dalen. Daarnaast hebben sommige Amerikaanse banken een groot aandeel van onverzekerde deposito’s, waardoor het risico op een potentieel verwoestende run toeneemt.

190 Amerikaanse banken

De perfecte combinatie van verliezen, onverzekerde hefboomposities en een verlieslatend leningenportefeuille heeft geleid tot de ondergang van Silicon Valley Bank (SVB). Bij het vergelijken van de situatie van SVB met andere spelers blijkt dat bijna 190 banken die in de Verenigde Staten actief zijn mogelijk risico lopen op een run.

Een recente analyse van economen toont aan dat een groot aantal banken risico loopt op onverzekerde deposito-opnames. Het rapport luidde als volgt:

“Zelfs als slechts de helft van de onverzekerde depositohouders hun geld besluit op te nemen, lopen bijna 190 banken het risico op besmetting van verzekerde depositohouders, en komen er mogelijk 300 miljard dollar aan verzekerde deposito’s in gevaar.”

Het monetair beleid van centrale banken kan de lange termijn activa van banken, zoals staatsobligaties en hypotheken pijn doen, waardoor ze verliezen lijden. Een bank wordt als insolvent beschouwd als de marktwaarde van haar activa, na betaling van niet-verzekerde depositohouders, onvoldoende is om alle verzekerde deposito’s terug te betalen, aldus het rapport.

Federale overheid grijpt in

De renteverhogingen van de Federal Reserve hebben ervoor gezorgd dat de marktwaarde van alle activa in het Amerikaanse bankensysteem met 2 biljoen dollar gedaald is. Dit, in combinatie met een groot aantal onverzekerde deposito’s bij sommige Amerikaanse banken, vormt een bedreiging voor de stabiliteit van de banken.

“Recente dalingen van de waarde van bankactiva hebben de kwetsbaarheid van het Amerikaanse banksysteem voor runs van niet-verzekerde depositohouders aanzienlijk vergroot,” concludeerde het rapport.

Terwijl de federale overheid ingrijpt om de depositohouders van de SVB en Signature Bank te beschermen, heeft president Joe Biden verzekerd dat dit geen nadelige gevolgen zal hebben voor de belastingbetalers. Tot nu toe is het wel positief voor Bitcoin, want de koers is gigantisch gestegen sinds de problemen bij de banken.

Bitcoin nieuws

Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen