Regulatie Nieuws

Mogelijk einde aan renteverhogingen Federal Reserve in maart

De beleidsmakers van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zijn blij met de terugval in de inflatie die wem momenteel zien. Volgende week woensdag moeten we het waarschijnlijk nog met een renteverhoging van 0,25 procent doen en voor de vergadering van maart liggen de verwachtingen op een vergelijkbare verhoging. Daarna is het waarschijnlijk voorbij.

Van maart tot maart

Als dat klopt, dan duurde de verhogingscyclus van de Federal Reserve uiteindelijk van maart 2022 tot maart 2023. In die periode zou het de rente dan met een totaal van 4,75 procent verhoogd hebben. Op dit moment staat er al een totale renteverhoging van 4,25 procent voor de periode vanaf maart 2022. De rente stond aan het begin van de cyclus op 0,25 procent, waardoor we nu op 4,50 procent zitten.

Als we nog twee verhogingen van 0,25 procent voor de kiezen krijgen, dan eindigen we op 5,00 procent voordat de Federal Reserve er een voorlopig einde aan maakt. De favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve kwam voor december binnen op 5,0 procent, terwijl dat in november nog 5,5 procent was. Dan hebben we het over de Personal Consumption Expenditures (PCE).

Dit markeert het laagste niveau voor deze inflatiemeter sinds september 2021, wat betekent dat het echt de goede kant opgaat met de inflatie. De Core PCE, wat dezelfde meter is minus de iets meer volatiele voedsel- en energieprijzen, kwam binnen op 4,4 procent. Dat markeert de laagste score sinds oktober 2021.

Het tempo kan omlaag

De voornaamste reden voor de renteverhogingen van de Federal Reserve lag in de torenhoge inflatie. We hadden sinds de jaren 80 van de eeuw niet meer de inflatie gezien die we het afgelopen jaar ineens op ons bordje kregen. “De Federal Reserve kan nu echt het tempo van de renteverhogingen omlaag gooien, omdat de inflatie afkoelt,” aldus Jeffrey Roach van LPL Financial.

Waar de Federal Reserve aangeeft tot en met het einde van 2023 geen renteverlagingen te verwachten, gelooft de markt daar weinig van. Zij verwachten in september 2023 al de eerste renteverlagingen. Wat dat betreft belooft 2023 een heel interessant jaar te worden. 

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin